Mariss Jansons Coacht Jonge Dirigenten
Door op 02 maart 2012

Genre: Klassiek, modern klassiek

Mariss Jansons heeft naast zijn dirigentencarrière vanaf 1972 orkestdirectie gedoceerd aan het Rimski-Korsakov-Staatsconservatorium in Sint-Petersburg. Na 2000 heeft hij zijn lespraktijk beëindigd, maar op donderdag 3 en vrijdag 4 mei maakt hij een uitzondering voor drie talentvolle jonge dirigenten. Op deze dagen zal hij hun coachen tijdens een openbare masterclass dirigeren bij het Koninklijk Concertgebouworkest in de Grote Zaal van het Concertgebouw van 9.30 tot 12.30 uur.

De drie kandidaten, Yu Lu, Gergely Madaras en Alexander Prior, werden geselecteerd uit tachtig aanmeldingen. De jonge talenten, alledrie ruim onder de dertig, zullen met Mariss Jansons en het KCO werken aan hun repetitietechniek. Ze zullen het orkest leiden tijdens repetities van Berlioz’ Symphonie Fantastique en Sjostakovitsj Vijfde Symfonie. Door middel van camera’s en projectieschermen zal het aanwezige publiek geen detail hoeven missen van deze bijzondere lessen. De voertaal is Engels. Er zijn twee reservekandidaten geselecteerd: Alexandre Bloch en Justus Thorau. Zij zullen inspringen mocht dat nodig zijn.

Op zondag 6 mei om 15.00 uur in de Kleine Zaal van het Concertgebouw gaat Mariss Jansons met de Weense dramaturg en cultuurjournalist Peter Blaha in gesprek over het mysterie van het dirigeren. Centraal staat de vraag wat nu de kunst van het dirigeren is. Jansons verklaart repetitietechnieken en gaat met name in op de geheimzinnige communicatie tussen dirigent en orkest. Het gaat daarbij niet alleen om inzicht in de muzikale structuur, maar ook om het overdragen van interpretatie en betekenis. Mariss Jansons steunt op eigen ervaringen en ontmoetingen met grote maestro’s. Geluids- en videovoorbeelden van bekende dirigenten zullen helpen het mysterie te ontrafelen.