×

Recensie

Klassiek

02 maart 2018

Marc-André Hamelin & Leif Ove Andsnes – Stravinsky: Rite Of Spring/Concerto for two pianos/Madrid/Tango/Circus

Stravinsky: Rite Of Spring/Concerto for two pianos/Madrid/Tango/Circus Polka

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Hyperion

Stravinsky: Rite Of Spring/Concerto for two pianos/Madrid/Tango/Circus Polka Marc-André Hamelin & Leif Ove Andsnes Klassiek 4.5 Marc-André Hamelin & Leif Ove Andsnes – Stravinsky: Rite Of Spring/Concerto for two pianos/Madrid/Tango/Circus Polka Written in Music https://writteninmusic.com

Tussen al het andere geweld door in de pop-,rock-,jazzwereld door is het ook altijd fijn om de vinger aan de pols te houden rond wat er zoal in de wereld van de klassieke muziek beweegt. Zoals dit Stravinsky programma bijvoorbeeld door twee muzikanten op wereldformaat, Marc André Hamelin en Leif Ove Andsnes. Beide pianisten nemen hier de ambitieuze opdracht op zich om de welbefaamde, destijds revolutionair geachte The Rite Of Spring cyclus van de Russische Igor Stravinsky, leermeester van Nikolaj Rimsky-Korsakov te brengen.

Hamelin en Ove Andsnes zijn heel erg verschillende karakters. Elk hebben ze hun respectievelijke talenten. Die brengen ze op dit volledig aan Stravinsky opgehangen album samen. De muziek is niet toevallig opgevat als een dialoog tussen de twee pianisten. Je hoort hoe zij elkaar uitdagen en bijwijlen kat en muis voor elkaar spelen. De opname klinkt erg levendig en, zoals de beeldend mooie hoes ook suggereert, erg kleurrijk en warm. Maar tezelfdertijd tekenen ook soberheid en minimalisme aanwezig. Hun bewerking (of herinterpretatie) van Rite Of Spring cyclus voelt dan ook aan als een opfrissing, een hedendaagse update waarbij het duo voorbijgaat aan de klassieke orchestratie en het bij een sobere basis houden, zoals initieel ontworpen en bedoeld door Stravinsky zelf.

Er valt natuurlijk veel te zeggen over de originele compositie, maar dat is veeleer voer voor muziekhistorici en musicologen. Wel belangrijk om aan te geven is dat Stravinsky The Rite Of Spring componeerde voor zijn zoon Soulima en dat het stuk uitgroeide tot een van de schandalen in de muziekgeschiedenis door de bruisende, uiterst levendige en vaak ronduit ontsporende chaos. Heftig, luid en hard, waarbij luisteraars danig geschokt werden. Dat alles maakte van Stravinsky een componist van haast revolutionair en vooruitstrevend alluur, een visionair die de muzikale tradities door elkaar haalde en daar echt nieuwe, oorspronkelijke en ronduit geniale muziek uit wist te halen.

Met The Rite Of Spring zocht Stravinsky ernaar het het bestaan op aarde te beschrijven. In The Rite Of Spring gaat het dan ook onder meer om de unieke verklanking van een heidens ritueel waarbij een jonge, dansend meisje opgeofferd wordt aan de goden. Zo wordt de songcyclus sterk gedragen door wilde, hamerende ritmiek en is er minder focus op harmonie en melodie, ook al tekenen die zeker aanwezig.

De muziek bevraagt daarom ook allereerst een naadloze technische beheersing en absolute perfectie. Die is hier in al zijn sierlijke virtuositeit zeker aanwezig. Daarnaast gaat het ook om interpretatie, om bewerking en herwerking. Zo hoor je dat beide muzikanten veel eerbied hebben voor het muzikale genie van Stravinsky (die ook gekend is voor The Firebird en Petrushka). Eveneens valt op te merken dat zowel Hamelin en Ove Andsnes zich helemaal uitleven in deze prachtige muziek die bijzonder veel van hen eist, zowel op fysiek (!) als op mentaal vlak. The Rite Of Spring cyclus bevat vaak explosieve en overweldigend brutale (‘barbaarse’) muziek, met stukken waar je eerder hamerende pianopassages ervaart maar die even goed soms ook het melodieuze omarmen.

Interessant is ook dat de Rite Of Spring-cyclus aangevuld wordt met een concerto voor twee piano’s (1932-1935), om vervolgens af te sluiten met een handvol lossere minitiatuurtjes uit latere tijdsperiodes zoals Tango en Circus Polka die beiden gearrangeerd werden door Victor Babin. Naar het einde toe wordt alles veel zachter, subtieler tot alles helemaal uitdooft en je als luisteraar de hele cyclus nog eens wil aanvatten. Dat alles, inbegrepen de uitgebreide liner notes, maken duidelijk dat dit een opname is om echt grondig te gaan koesteren.

Tracklisting Stravinsky: Rite Of Spring….:

  1. The Rite Of Spring (1911-1913)
  2. Part I: The Kiss Of The Earth: introduction
  3. Augurs of Spring (Dances of the Young Girls)
  4. Game of Abduction
  5. Spring Rounds
  6. Game of the Two Rival Tribes
  7. Procession of the Oldest and Wisest One
  8. The Kiss of the Earth
  9. Dancing Out of the Earth

 Part II:

  1. The Great Sacrifice: Introduction
  2. Mystic Circle of the Young Girls
  3. Glorification of the Chosen One
  4. Evocation of the Ancestors
  5. Ritual Action of the Ancestors
  6. Sacrificial Dance
  7. Concerto For Two Solo Pianos (1932-1935)
  8. Con Moto
  9. Notturno: Adagio
  10. Quattro Variazioni
  11. Preludio E Fuga

Madrid (1917/1928) arranged by Soulima Stravinsky

Tango (1940) arranged by Victor Babin

Circus Polka (1941-1942) arranged by Victor Babin