Mahler DVD-box door Concertgebouworkest
Door op 30 oktober 2012

Een jaar na afsluiting van de chronologische reeks uitvoeringen van alle symfonieën van Gustav Mahler in de seizoenen 2009-2011 maakt het Koninklijk Concertgebouworkest de opnames van deze historische serie concerten beschikbaar voor herbeleving in de huiskamer via een DVD release op het eigen label RCO Live. De box is verkrijgbaar als reguliere DVD of als Bluray-uitgave (HDTV) en is wereldwijd verkrijgbaar via de reguliere platenhandel.

Het Koninklijk Concertgebouworkest staat in deze reeks opnamen onder leiding van een keur aan internationale dirigenten: chef-dirigent Mariss Jansons nam de Symfonieën 2, 3 en 8 voor zijn rekening, eredirigent Bernard Haitink Symfonie nr. 9. Gastdirigenten Daniel Harding (Nr.1) , Iván Fischer (Nr. 4), Daniele Gatti (Nr 5), Lorin Maazel (Nr. 6), Pierre Boulez (Nr. 7), Eliahu Inbal (Nr. 10, uitvoeringsversie Derryck Cooke) en als extraatje Fabio Luisi (Das Lied von der Erde) tekenden voor de completering van het symfonische oeuvre van Gustav Mahler.

De reeks concerten kon destijds als videoproductie worden vastgelegd door een unieke samenwerking tussen het KCO en drie internationale omroeppartners: AVRO, 3SAT en MEZZO. De gehele reeks opnamen is inmiddels uitgezonden op Nederlandse, Duitse, Zwitserse, Oostenrijkse en Britse kanalen. In Frankrijk, Italië, Japan en China werden onderdelen van de reeks uitgezonden. De beeldregie was in handen van Hans Hulsscher, Joost Honselaar en Peter Schönhofer. De
audiotechniek is verzorgd door de vaste opnamepartner van het Koninklijk Concertgebouworkest Everett Porter / Polyhymnia International.

De concertserie was destijds binnen twee weken in abonnement uitverkocht. Meer dan 50% van de bezoekers van de Mahlerserie was voor het Concertgebouworkest nieuw publiek. In totaal hebben in Nederland bijna 60.000 mensen de Mahler-uitvoeringen in het Amsterdamse Concertgebouw live kunnen horen en een veelvoud daarvan via radio en televisie wereldwijd in Nederland en ver daarbuiten.

De box, ontworpen door Atelier René Knip & Rens Martens, verschijnt als top-item in de actie “Aangenaam Klassiek”. Zowel de Blu Ray versie als die op DVD zijn voor slechts € 69,99 verkrijgbaar bij de Klassieke speciaalzaak en een select aantal Libris Boekhandels maar ook online te bestellen bij Caminada.nl, Arkiv.eu en BOL.com. In de speciale uitgave “Aangenaam Klassiek”, die voor € 9,95 in de winkel ligt, zit een sampler DVD met fragmenten van alle symfonieën.