Kennismakingsconcert voor oude en nieuwe Nederlanders
Door op 19 juni 2012

Genre: Klassiek

Op woensdag 4 juli organiseert het Koninklijk Concertgebouworkest samen met FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken, het derde Kennismakingsconcert in Het Concertgebouw. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima, beschermvrouwe van het orkest, zal bij het concert aanwezig zijn. Zij speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het eerste Kennismakingsconcert in 2009. Thema van de avond is dit jaar samenspelen, samenwerken, samenleven. Doel van het concert is kennismaking; met het orkest, met bekende en onbekende muziek en tussen oude en nieuwe Nederlanders.

Het meest bijzondere element op deze avond? Het publiek! Meer dan ooit zal de zaal deze avond een afspiegeling zijn van het straatbeeld in Nederland. Vaste bezoekers en bijzondere genodigden zijn gekoppeld aan een introducé. ING en Unilever, hoofdsponsors van het Koninklijk Concertgebouworkest, hebben samen 200 plaatsen in de zaal ter beschikking gesteld voor nieuw en jong publiek. Om de kennismaking voor nieuwere bezoekers te vergemakkelijken is het programma korter dan gebruikelijk – zonder pauze – en met na afloop de mogelijkheid om met een drankje en een hapje nader kennis te maken met musici, solist en dirigent en natuurlijk met elkaar. Voorafgaand aan het concert – om 19.00 uur in de Spiegelzaal – geeft KCO-bestuurslid, Prof. dr. ir. Louise Fresco een lezing over het thema samenspelen, samenwerken, samenleven.

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot de absolute wereldtop. Samenspel is voor een orkest van levensbelang. De 120 musici uit meer dan 20 nationaliteiten werken op hoog niveau samen. Tijdens het kennismakingsconcert debuteert de jonge Duitse dirigent David Afkham bij het orkest en ook de Palestijns-Israëlische pianist Saleem Abboud Ashkar is voor het eerst te gast. Op het programma muziek van componisten die elk op hun eigen manier aansluiten bij het thema. Saygun en Saint-Saëns lieten verschillende culturele invloeden in hun werk samensmelten. Sayguns muziek is westers vormgegeven maar geïnspireerd door het Midden-Oosten, dat ook een inspiratiebron vormde voor Saint-Saëns. Mendelssohn – afkomstig uit een joodse familie van goede afkomst – probeerde zich ondanks vooroordelen staande te houden in het Duitse culturele landschap. Prokofjev vertrok uit zijn geboorteland Rusland en reisde een groot deel van zijn leven rond in de snel veranderende wereld. Toen hij in Rusland terugkeerde, was de samenleving en cultuur totaal veranderd en moest hij zich aanpassen aan het Sovjet-regime.