KCO speelt wereldpremière van MacMillan in Layers
Door op 06 april 2012

Op 13 april (Concertgebouw, Grote Zaal, 20.15 uur) deelt het Koninklijk Concertgebouworkest in de AAA-serie – met als thema Layers – het podium met het Huelgas Ensemble onder leiding van Paul Van Nevel. De Schotse componist James MacMillan schreef in opdracht van het orkest en in aanvulling op het eerder aangekondigde programma een nieuw werk voor orkest en ensemble: Hodie puer nascitur. Hierin komen de twee uitgangspunten van het programma samen: polyfonie uit de late Middeleeuwen en gelaagde moderne orkestmuziek. MacMillan liet zich voor dit nieuwe werk inspireren door muziek uit een veertiende-eeuws Frans-Cypriotisch handschrift.

Het Huelgas Ensemble zingt delen uit de Messe de Nostre Dame van veertiende-eeuwse componist Guillaume de Machaut en werken uit het anonieme Frans-Cypriotische handschrift dat ook in het werk van MacMillan centraal staat. Het orkest speelt werk van Harrison Birtwistle en Charles Wuorinen, die zich beiden lieten inspireren door muziek van Machaut. Daarnaast soleert pianist Pierre-Laurent Aimard in het gelaagde Pianoconcert van Ligeti en klinkt muziek van Arvo Pärt.

Voorafgaand aan het concert gaat musicoloog Leo Samama in gesprek met James MacMillan over zijn nieuwe compositie (Concertgebouw, Koorzaal, 19.15 uur). Eerder die middag wordt het thema Layers met beeldende kunst, muziek en debat nader belicht in Confrontaties (Concertgebouw, Spiegelzaal, 16.00 uur). Na afloop van het concert is in het Concertgebouw Café het gratis toegankelijke Entrée Late Night Café (georganiseerd door Jongerenvereniging Entrée) met een mininachtconcert in de Koorzaal.

Meer over de randprogrammering en de thematiek van de AAA-serie in april vindt u op www.AAAserie.nl.