KCO en FORUM organiseren 4e kennismakingsconcert
Door op 23 mei 2013

Op woensdag 19 juni organiseert het Koninklijk Concertgebouworkest samen met FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken, voor de vierde maal een Kennismakingsconcert. Het concert rond het thema ‘Vreemde verhalen – exotische klanken’ vindt plaats in Het Concertgebouw. Onder leiding van chef-dirigent Mariss Jansons speelt het Koninklijk Concertgebouworkest muziek vol exotische klanken en kleurrijke folklore.

Vreemde verhalen leiden tot ongelofelijke orkestklanken in balletmuziek van Stravinsky en Prokofjev, de Roemeen Enescu put inspiratie uit de volksmuziek van zijn land. En de Russische pianovirtuoos Denis Matsuev zal alle uithoeken van de piano laten horen in een werk van zijn landgenoot Rachmaninoff gebaseerd op een Italiaans thema.

Vooraf (van 19.40 tot ca. 20.00 uur, deuren open vanaf 19.30 uur) is er in de Spiegelzaal een uitvoering door het Leerorkest Amsterdam Zuidoost. In het kader van de ontwikkeling van jeugdig muzikaal talent zullen de leden van het Leerorkest vervolgens het concert van het Koninklijk Concertgebouworkest in de Grote Zaal bijwonen. Na afloop van het concert is er gelegenheid om kennis te maken met de musici, met elkaar, en met muziekinstrumenten uit diverse culturen. Een avond vol vertrouwde en ongehoorde klanken dus, met instrumenten van ver en dichtbij.

In 2009 nam Hare Majesteit Koningin (toen nog Prinses) Máxima, beschermvrouwe van het Koninklijk Concertgebouworkest, het initiatief voor deze concerten voor jonge, oude en nieuwe Nederlanders. Het Kennismakingsconcert heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een bijzonder jaarlijks evenement, een nieuwe traditie gericht op verbondenheid, gezamenlijke muziekbeleving en toegankelijkheid. In juni 2014 zal het eerste lustrum worden gevierd met een mooi programma rondom de seizoenen.