Julia Kleiter & Michael Gees – Schöne Welt, Wo Bist Du?
Door op 09 oktober 2013

Artiest: Julia Kleiter
Album_title: Schöne Welt, wo bist Du?
Release_date_reissue: 05/01/2013
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3215537
Schöne Welt, wo bist Du? Julia Kleiter
4
4

Michael Gees’ samenwerking met tenor Christoph Prégardien heeft geleid tot talrijke indrukwekkende recitals en cd-opnamen. Als begeleider van het kunstlied behoort hij tot de absolute top. Op deze release voorziet hij Julia Kleiters flinterdunne stem van een fluwelen begeleiding. Ze bieden Alban Bergs Sieben Frühe Lieder en werken van Franz Schubert, Gustav Mahler, Richard Strauss, Arnold Schönberg en de minder bekende Finse componist Yrjö Kilpinen.

De liederen zijn niet chronologisch gerangschikt of gegroepeerd per componist, zoals gebruikelijk. Zelfs de cyclus van Berg is doorbroken. Kleiter en Gees hebben thematisch verwante liederen gekozen en zo geschikt dat er een context ontstond waarin elk lied meer zeggingskracht kreeg. De vraag verschoof van ‘hoe kan componist x boeien en troosten?’ naar ‘hoe leiden deze artiesten hun publiek naar een wereld die ver achter onze horizon ligt?’

In dit kader nemen Gees en Kleiter de vrijheid om het gedicht Sternklare Nacht van Herman Hesse als improvisatie op te nemen. Traag ontspint zich de melodie, die a cappella begint, zodat Kleiter klinkt als een reciterende hogepriesteres uit Utopia. In deze verteltoon blijft ze boeien, te meer daar ze niet de toevlucht neemt tot melodische clichés. Gees speelt een zelfstandige begeleiding, gebaseerd op kwarten en kwinten, die daardoor oosters aandoet. Deze op de cd veruit langste track vormt een sterk argument in Gees’ pleidooi voor de improvisatiekunst op het hoogste niveau van de kamermuziekpraktijk. Toch had ik, om maar een voorbeeld te noemen, zijn spel – als van een waanzinnige violist – in Kilpinens Wind und Geige niet graag willen missen. Zanger en begeleider moeten van goeden huize komen om een cd vol te improviseren op hetzelfde niveau als Kleiter en Gees hier gedaan hebben met Schöne Welt, wo bist Du?
Schöne Welt, wo bist Du?
Fair world, where are you?

songs of striving for beauty
Julia Kleiter & Michael Gees

Tracklisting Schöne Welt, Wo Bist Du?:

 1. Richard Strauss – Waldseligkeit, op.49, nr.1
 2. Alban Berg – Die Nachtigall
 3. Gustav Mahler – Ich Ging Mit Lust Durch Einen Grünen Wald
 4. Yrjö Kilpinen – Wind und Geige
 5. Alban Berg – Nacht
 6. Gustav Mahler – Frühlingsmorgen
 7. Alban Berg – Traumgekrönt
 8. Richard Strauss – Morgen, op.27, nr.4
 9. Yrjö Kilpinen – Sturmnacht
 10. Alban Berg – Sommertage
 11. Franz Schubert – Frühlingsglaube D.686
 12. Alban Berg – Im Zimmer
 13. Arnold Schönberg – Verlassen, op.6, nr.4
 14. Hugo Wolf – Verborgenheit
 15. Alban Berg – Schilflied
 16. Franz Schubert – Die Götter Griechenlands D.677
 17. Free improvisation – Sternklare Nacht
 18. Yrjö Kilpinen – Über Tausend Berge
 19. Yrjö Kilpinen – Heimat
 20. Alban Berg – Liebesode
 21. Richard Strauss – September