John Williams – Star Wars: The Force Awakens
Door op 07 januari 2016

Artiest: John Williams
Album_title: The Force Awakens
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3463752
The Force Awakens John Williams
3.5
3.5

De nieuwste Star Wars-film probeert zo erg aan het gevoel van de originele drie films te appelleren, dat het bij vlagen zelfs een kleurenkopie lijkt. Daar hoort ook een soundtrack bij die dat gevoel weet te accentueren en het is dn ook niet meer dan logisch dat soundtrack-legende John Williams die score heeft mogen componeren.

Williams is dan ook voor alle andere Star Wars-muziek die tot nu toe is verschenen verantwoordelijk, dus het is logisch dat de oudgediende is teruggevraagd. Toch valt zijn muziek in de film minder op dan voorheen. Dit omdat de film met zo veel vaart doordendert, dat je amper de tijd hebt om op de muzikale omlijsting te letten.

Wie met het beluisteren van de soundtrack de muziek lostrekt van de film, zal ook goed horen dat de muziek in het geheel toch wat minder spannend of zelfs legendarisch te noemen is als in de voorgaande edities. Hiervan is de themamuziek wellicht net zo iconisch is als losse segmenten als The Imperial March (bij velen ook bekend als ‘Darth Vader’s theme’) of The Force Theme (goed voor kippenvel bij vele liefhebbers door gebruik in de The Force Awakens trailer).

Wat de score van The Force Awakens wel doet, is heel goed aangeven dat hier een nieuw hoofdstuk in de filmfranchise wordt geopend. Uiteraard is het openings- en eindthema hetzelfde als in alle andere films. Maar nieuwe composities als bijvoorbeeld Rey’s Theme zijn veel speelser dan we eerder hoorden. Bijna met een Frans te noemen inslag, een nummer dat als het niet op deze soundtrack zou staan nooit met een sciencefictionfilm geassocieerd zou worden. The Scavenger aan het begin van de soundtrack heeft ook zulke frivole momenten. Elders is zijn tracks als The Abduction en Snoke meer duister dan we ooit eerder op een Star Wars-soundtrack hoorden.

Het blijft natuurlijk lastig om een soundtrack/score te beoordelen op alleen de muziek. De muziek is in een film altijd een middel om het verhaal voorwaarts te sturen. Tegelijk mag het nooit dominant worden. Op de soundtrack van The Force Awakens is die fragiele balans desalniettemin goed in evenwicht. Het zal niet zo’n klassieker worden als de muziek van de originele films, maar John Williams heeft heel knap die ‘oude’ sfeer een fris nieuw elan gegeven. Daar kan de komende jaren op verder worden gebouwd.

John Williams – Star Wars: The Force Awakens

 1. Main Title and The Attack On The Jakku Village
 2. The Scavenger
 3. I Can Fly Anything
 4. Rey Meets BB–8
 5. Follow Me
 6. Rey’s Theme
 7. The Falcon
 8. The Rahtars!
 9. Finn’s Confession
 10. Maz’s Counsel
 11. Kylo Ren Arrives At The Battle
 12. The Abduction
 13. Han And Leia
 14. March Of The Resistance
 15. Torn Apart
 16. The Ways Of The Force
 17. Scherzo For X-Wings
 18. Farewell And The Trip
 19. The Jedi Steps and Finale