Jan Akkerman meets Andy Summers in het Muziekgebouw
Door op 19 november 2012

Van 7 tot en met 16 december staat Amsterdam in het teken van de elektrische gitaar. Het festival Electric Guitar Heaven 2012 viert de elektrische gitaar als geen ander festival ter wereld. Tien Amsterdamse podia, waaronder Paradiso, Bimhuis, Melkweg, Tropentheater, Muziekgebouw aan ‘t IJ en het Conservatorium van Amsterdam presenteren tien dagen lang alle soorten elektrische gitaarmuziek. Het festival biedt ruimte aan rock, jazz, metal, wereld, experimenteel en klassiek. Er spelen grootheden als Jan Akkerman, Andy Summers, John Mayall en Adrian Belew.

De Zweeds-Nederlandse componist Klas Torstensson is in het seizoen 2012/13 composer in residence van het Muziekgebouw aan ’t IJ. Hier speelt op 12 december Ensemble Klang vier premières, waaronder nieuw werk van Klas Torstensson voor tien koperblazers en vijf elektrische gitaren. Op die avond zullen twee gitaarmeesters van absolute wereldklasse eveneens aantreden: Andy Summers van The Police en Jan Akkerman.

Andy SummersAndy Summers maakte zijn eerste belangrijke muzikale meters als gitarist van The Animals. Destijds was hij verantwoordelijk voor de langst bekende gitaarsolo op een (pop)plaat tot dusver: 4 minuten en 15 seconden. Tussen 1977 en 1986 veroverde hij met The Police de wereld. Summers’ eigenzinnige, bijzondere stijl was een van de handelsmerken van het succestrio. Sinds 1986 bracht hij twaalf solo-albums uit en schreef hij zijn autobiografie One Train Later.

Jan Akkerman staat al veertig jaar bekend als een van ‘s werelds beste gitaristen. Hij werkte met onder meer BB King, Charlie Byrd, Cozy Powell, Claus Ogerman en Ice-T, maar is in Nederland en omstreken natuurlijk vooral bekend als voormalig lid van klassieke bands als Brainbox en Focus. Hij bracht daarna nog meer dan een dozijn solo-albums uit. Jan Akkerman stond op festivals als Montreux Jazz en North Sea Jazz en speelde recentelijk nog in Rusland, Australië en Japan. In 2005 kreeg hij een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre.

Jan Akkerman meets Andy Summers + Ensemble Klang

Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam
Woensdag 12 december, 20.15

Foto: Dennis Mukai