JACK Quartet – Ligeti, Pintscher, Cage, Xenakis
Door op 31 juli 2012

Band: Jack Quartet
Genre: modern klassiek
Release_date: 06/18/2012
Label: Wigmore Hall Live
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3114686
Jack Quartet
4
4

Moderne klassieke muziek is een totaal andere muziekervaring. Zeker als je luistert naar muziek van componisten als György Ligeti, Matthias Pintscher, John Cage en Iannis Xenakis. En laten die nu allemaal vertegenwoordigd zijn op de nieuwe CD van het uit New York afkomstige Jack Quartet. Deze CD is live opgenomen tijdens een optreden op 30 juli 2011 in Wigmore Hall in Londen en op 18 juni uitgebracht door het label van de concerthal zelf: Wigmore Hall Live.

Het album bevat uitdagende muziek; de één is bereid er tijd in te investeren, de ander ziet hier absoluut geen heil in. En sommigen steken er tijd in zonder er iets voor terug te krijgen. Het String Quartet No. 2 van Ligeti bevat veel leegte tegenover krachtige gewelddadige uithalen. De stilte lijkt de strijd aan te gaan met het geluid van het strijkkwartet. Knallende snaren, ultra-hoge noten, spartelende ritmes, nerveuze melodielijnen; muziek waar geen touw aan vast te knopen is. Het zijn meer indrukken, karakterschetsen en penseelstreken. Emoties die langs vliegen, spastische opvliegingen en veel leegte. Soms lijkt een ritme houvast te bieden, maar dit veranderd al snel in een staccato aan stigmatiserende noten.

Study IV For Treatise On The Veil van Matthias Pintscher is minder dynamisch en nerveus. De strijkers creëren een achtergrond van spanning met vederlichte strijkstokbewegingen en flinterdunne melodielijnen. Het String Quartet In Four Parts van John Cage is programma-muziek. Cage heeft de Indiaanse kijk op de seizoenen gebruikt als onderliggend idee voor de vier delen van dit strijkkwartet. Het werk bevat hypnotiserend zwevende melodielijnen, dansende ritmes met twijfelende voortgang en sonore klanken.

Tetras van Iannis Xenakis is een vervreemdende maar vooral verontrustende compositie. Hoge uithalen strijden met knarsende tonen in een strijd als een maelstrom. Al zijn werken bevatten mathematische onderliggende structuren, maar ook een explosie aan emotie en rauwheid. Tetras vormt hierop geen uitzondering. Deze compositie bevat een welhaast natuurlijke kracht, als was het een natuurverschijnsel.

Het Jack Quartet heeft zich gespecialiseerd in moderne klassieke muziek. Bach en Beethoven zijn de enige klassieken in hun repertoire, dat verder bestaat uit werken van onder andere Philip Glass, György Kurtág, Toshio Hosokawa en Miguel Frasconi. Deze nieuwe CD brengt ons een stap dichter bij de moderne klassieke muziek; de werken worden dynamisch en vol overgave uitgevoerd.

Tracklisting:
György Ligeti (1923 –2006)
String Quartet No. 2 (1968)
1. Allegro nervoso
2. Sostenuto, molto calmo
3. Come un meccanismo di precisione
4. Presto furioso, brutale, tumultuoso
5. Allegro con delicatezza
Matthias Pintscher (b.1971)
6. Study IV for Treatise on the Veil (2009)
John Cage (1912–1992)
String Quartet in Four Parts (1949–50)
7. Quietly Flowing Along
8. Slowly Rocking
9. Nearly Stationary
10. Quodlibet
Iannis Xenakis (1922–2001)
11. Tetras (1983)