Hoge onderscheidingen voor Nikolaus Harnoncourt
Door op 24 april 2012

Rond de uitvoeringen van Beethovens Missa solemnis met het Koninklijk Concertgebouworkest werd honorair gastdirigent Nikolaus Harnoncourt geëerd door zowel de Gemeente Amsterdam als de Londense Royal Philharmonic Society.

De Amsterdamse wethouder Van Es overhandigde Nikolaus Harnoncourt na afloop van het concert in de Grote Zaal van het Concertgebouw op 19 april de Gouden speld van de Gemeente Amsterdam. Dit ereteken van verdienste wordt in bijzondere gevallen toegekend aan mensen die met hun werk de stad promoten.

Tijdens het concert in Barbican Hall in Londen, waar het Koninklijk Concertgebouwkest ‘in residence’ is, kreeg Harnoncourt op 22 april de Gouden Medaille van de Royal Philharmonic Society. Deze hoge onderscheiding – in 1870 in het leven geroepen ter ere van de honderdste geboortedag van Beethoven – onderstreept de nauwe relatie tussen de Royal Philharmonic Society en de componist. Bekende ontvangers zijn onder meer Brahms (1877), Delius en Elgar (1925), Richard Strauss (1936), Stravinsky (1954), Britten en Bernstein (1987).