Hartmanns Enige Opera Nu Op Channel Classics
Door op 17 juli 2014

Album_title: Simplicius Simplicissimus
Genre: klassiek
Label: Channel Classics

Challenge Classics zet met de release van Simplicius Simplicissimus, de enige opera van Karl Amadeus Hartmann, een volgende stap richting de erkenning van Hartmann als één van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw. Markus Stenz leidt het Radio Filharmonisch Orkest en een cast van specialisten in 20e eeuwse muziek in de eerste cd-opname van de gereviseerde versie in 29 jaar.

Karl Amadeus Hartmann (1905-1963) schreef een substantieel deel van zijn oeuvre ten tijde van het nazibewind in Duitsland. Zonder concreet uitzicht op een uitvoering van zijn werk schiep hij een geheel eigen klanktaal. Deze bevat, naast invloeden van Bach, Bruckner en Beethoven, menig eerbetoon aan componisten als Mahler, Berg, Stravinsky en Prokofiev: door de nazi’s gediskwalificeerde componisten. Zijn muziek uit die tijd mag daarom worden gezien als een solidariteitsverklaring met de slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Zo ook Simplicius Simplicissimus, de enige opera die Hartmann componeerde.

Hartmann koos als onderwerp voor zijn opera de Dertigjarige Oorlog die tussen 1618 en 1648 in Duitsland woedde. Hij gebruikte dit onderwerp om de wereld van het opkomende Derde Rijk een spiegel voor te houden. In 1957 reviseerde Hartmann de opera echter omdat hij vond dat de politieke boodschap er te dik bovenop lag. Hij wilde elke schijn van partijdigheid vermijden en schrapte daarom vele gesproken dialogen. Ook voegde hij onder andere een ouverture toe en vergrootte hij het kamerensemble tot een symfonieorkest. Het is de gereviseerde versie die op de nieuwe Challenge Classics opname te horen is.

Deze opname van Simplicius Simplicissimus werd vervaardigd tijdens een concert in het seizoen 2012-2013 van de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw te Amsterdam. Tijdens dit seizoen werden tevens alle acht symfonieën van Hartmann uitgevoerd. Deze zijn in 2013 gebundeld uitgebracht door Challenge Classics onder de titel Symphonies Nos. 1-8.