Habsburg – Festival Oude Muziek 2014 – Utrecht
Door op 25 augustus 2014

Op 29 augustus gaat in Utrecht het Festival Oude Muziek van start. Talrijke sfeervolle locaties vormen tien dagen lang het podium voor hèt internationale muziekfestival gericht op muziek van voor 1800. Ieder jaar heeft het festival een speciaal thema, waarmee ze telkens een verfrissend programma biedt. Het thema dit jaar – Habsburg – mag een beetje afstandelijk en abstract klinken, ze geeft aanleiding tot zo’n 200 evenementen met muziek van een verrassend allure, die doorgaans met moeite de grote podia weet te bereiken.

Centraal Europa werd van de 15e tot in de 19e eeuw geregeerd door de Habsburgers, die een bloeiende muziekpraktijk onderhielden. In steden als Wenen, Praag en Salzburg waren tal van bekende en onbekende componisten actief zoals Isaac, Regnart, Vaet, De Monte, Fux en Zelenka. Met muziek uit de Nederlanden, Spanje en Turkije zoekt het festival ook de grenzen van dat zogenaamde Heilige Roomse Rijk, dat door de Habsburgers werd geregeerd.

‘Artists in residence’ zijn Ars Antiqua Austria met Gunar Letzbor en Collegium 1704 onder leiding van Václav Luks. Ze worden geflankeerd door een keur aan ensembles zoals The Tallis Scolars, Cinquecento, Concerto Palatino, het Huelgas Ensemble, Graindelavoix en l’Armonia Sonora, om er maar een paar te noemen.

Naast de concerten zijn er dagelijks lezingen, filmvertoningen en beiaardbespelingen. Ook zijn er experimentele dansvoorstellingen, de oude muziek markt en een kinderprogramma. Dit jaar is het festival voor het eerst gastheer van het Van Wassenaer Concours, voor beginnende ensembles die zich richten op oude muziek.

Met de heropening van TivoliVredenburg is het festivalcentrum niet langer in de pandhof bij de Domkerk gevestigd, maar terug op zijn oude plek.

Vanzelfsprekend is Written in Music erbij. Houd dus deze site in de gaten voor recensies van veelbelovende concerten!

Written in Music Nieuwsbrief