Gustavo Gimeno vervangt Mariss Jansons
Door op 30 januari 2014

Genre: Klassiek

Op 6 en 7 februari dirigeert Gustavo Gimeno het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij vervangt chef-dirigent Mariss Jansons, die een medische behandeling moet ondergaan. De behandeling stond reeds gepland, maar kan eerder dan verwacht worden uitgevoerd.

Gustavo Gimeno is dit seizoen assistent van Mariss Jansons bij enkele producties. Ook assisteerde hij de onlangs overleden Claudio Abbado. Sinds 2002 is Gimeno slagwerker in het Concertgebouworkest. Daarnaast heeft hij zich ontwikkeld als dirigent. Hij volgde lessen en masterclasses bij onder anderen Iván Fischer, Ed Spanjaard en Hans Vonk. Sinds 2012 is hij chef-dirigent van Het Orkest Amsterdam. Bij het Koninklijk Concertgebouworkest maakt hij zijn debuut als dirigent.

Op het programma staat de Nederlandse première van Magnus Lindbergs Tweede pianoconcert. De solist is Yefim Bronfman, aan wie Lindberg het werk opdroeg. Het werk is geschreven in opdracht van onder meer het Concertgebouworkest. Het concert begint met Sibelius hypnotiserende orkestwerk De zwaan van Tuonela. Na de pauze volgen Stravinsky’s Jeu de Cartes en de daarin geciteerde Ouverture Die Fledermaus van Johann Strauss jr.

Jansons leidt Bruckner in maart Vanaf 19 maart staat Mariss Jansons weer voor het Concertgebouworkest. Onder de noemer Bruckner on Tour zal het orkest dan onder leiding van Jansons drie geliefde symfonieën van Bruckner (de Vierde, Zevende en Negende), gekoppeld aan klassieke soloconcerten, in drie steden uitvoeren. Na optredens in Amsterdam wordt het drieluik herhaald in Parijs en Londen. Met Bruckner on Tour zullen Mariss Jansons en ‘zijn’ Concertgebouworkest voor het eerst weer herenigd zijn sinds de intensieve laatste etappe van de wereldtournee, die op 1 december jl. haar finale beleefde in Sydney.

    Written in Music suggesties