Gustav Leonhardt overleden
Door op 17 januari 2012

gustavIn Amsterdam is gistermiddag, 16 januari 2012, de klavecinist, dirigent en organist Gustav Leonhardt op 83-jarige leeftijd overleden. Hij kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen. Leonhardt was een pionier van de authentieke uitvoeringspraktijk van oude muziek; muziekstukken worden uitgevoerd op instrumenten die gangbaar waren in de tijd waarin zij werden gecomponeerd.

Leonhardt studeerde klavecimbel aan de Schola Cantorum in Bazel en orkestdirectie in Wenen bij Clemens Kraus. Hij was verantwoordelijk voor de allereerste plaatopnames van de verzamelde cantates van J.S, Bach, in samenwerking met dirigent Nikolaus Harnoncourt. J.S. Bach beschouwde hij als de allergrootste componist, musici slechts als dienaren van componisten. Dat inzicht tekende hem als musicus. Uitvoeringen die niet uitgingen van de wensen van de componist wees hij op principiële gronden af, maar uiteindelijk achtte hij de muziek zelf het belangrijkst. “Een instrument is voor mij alleen maar een middel, geen uitgangspunt.”

Leonhardt was in zijn eigen stad actief als organist van de Nieuwe Kerk en docent aan het Sweelinck Conservatorium. In 2008 ontving hij de Zilveren Medaille van de stad. Leonhardt bleef tot het laatst actief als musicus, zijn laatste concert gaf hij op 12 december vorig jaar in Parijs. Op YouTube staan de opnames van dat concert. De uitvaartplechtigheid vindt volgende week dinsdag plaats in de Amsterdamse Westerkerk.

(Bron: nrc.nl)