Graindelavoix & Björn Schmelzer – Muntagna Nera
Door op 25 juni 2012

Artiest: Graindelavoix
Album_title: Muntagna Nera
Genre: traditionele Italiaanse muziek
Release_date: 04/26/2012
Label: Virgin Classics
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3059953
Muntagna Nera Graindelavoix
4.5
4.5

Dat Björn Schmelzer, de drijvende kracht achter Graindelavoix, een ster is in het losgooien van stijve stembanden wisten we al. De albums en projecten van het Vlaamse ensemble zijn alles behalve standaard. Het repertoire waar Graindelavoix zich in specialiseerde – renaissancemuziek – blinkt uit door een speelsheid waarmee het ensemble zichzelf op de kaart zet en onmisbaar maakt. Schmelzer benadert het repertoire op een dusdanige manier dat het muziek van het volk wordt: recht uit het hart, gezongen met een stem die geleefd heeft, die eigenlijk geen woorden nodigheeft. En daar gaat het om, vandaar de naam Graindelavoix.

Op dit album, Muntagna Nera, staat echte volksmuziek: liedjes uit de verste uithoeken van Italië. Gek genoeg krijgt deze muziek, als je bekend bent met de benadering van Graindelavoix, een haast klassieke uitstraling, terwijl het toch echt muziek van, door en voor boeren, vissers en – in dit specifieke geval – mijnwerkers is. De groep die zich in de jaren 1980 Muntagna Nera noemde, bestond uit in Genk woonachtige Italianen. Geen musici, maar werklui, die onder leiding van initiator Angelo De Simone andere muziek ten gehore brachten dan de tot dan toe bekende Italiaanse groepen. Geen Italiaanse schlagers of andere commerciële muziek, maar traditionele liederen en dansen. De Simone deed research, dook liedjes op, zocht mensen bij elkaar en ging muziek maken.

Al snel werd Muntagna Nera een begrip. De eerlijke karakteristieke amateurstemmen vielen op en er werd intensief getoerd door Europa. Dat werd de zangers op een gegeven moment teveel. Ze stopten in 1983. Graindelavoix bracht de groep twee jaar geleden met een reeks concerten opnieuw bij elkaar. Onder leiding van Schmelzer werd het oude repertoire nieuw leven in geblazen. De musici van Graindelavoix gaan op in het gezelschap.

Geheel in stijl van het Vlaams-Limburgse landschap met de slakkenbergen uit de mijnen is de hoes stemmig zwart-wit. Hoewel de liedjes een zonnige origine hebben, straalt de donkerte over op de muziek. Hier en daar hoor je een vleugje Italië, maar de zon zit verstopt achter een dikke melancholische mist van heimwee. Nee, dit zijn geen professionals. Dit zijn mensen die hun stem laten horen en een verhaal te vertellen hebben. Dat doen ze prachtig!

Het duurde even voor ik de cd begreep. Wat doet Graindelavoix hierbij? Wat is Muntagna Nera? Nu staat hij al een paar weken op repeat. De liedjes hebben me gegrepen – de traditionele Zuid-Italiaanse tarantella en pizzica, het liedje over de stervende Antonio, het liedje over de slapeloze Siciliaan… Een interessante kennismaking van twee ensembles, die niets en alles met elkaar gemeen hebben.

Een filmpje van het project vind je hier.

Tracklisting Muntagna Nera

 1. La Sirena
 2. Miniera
 3. Carrittera
 4. Il Pescivendolo
 5. ‘ntonuccio
 6. La Via Della Funtanella
 7. Pizzica Taranta
 8. Muttos De Amore
 9. Judici Ca La Liggi Studiati
 10. Corsicana
 11. Ballu A Santu Razzolu
 12. Mi Votu E Mi Rivotu
 13. Tarantella Calabrese E Napoletana
 14. Levatillu Stu Cappeddu
 15. Cunta l’Ore
 16. Baldovinu
 17. Pizzica Di San Vito Dei Normanni
 18. Vola Palomma
 19. Ninna Nanna Ri La Rosa
 20. Tu Ca Nun Chiagne