Floris Visser regisseert in 2015 Orphée et Eurydice
Door op 18 november 2014

Regisseur Floris Visser, artistiek directeur van Opera Trionfo, is twee keer genomineerd voor het Gouden Masker, de belangrijkste theaterprijs in Rusland, zowel in de categorie beste regisseur als beste productie. Beide nominaties zijn voor zijn succesvolle enscenering van Mozarts Così Fan Tutte bij de Bolshoi Opera, die mei jl. in Moskou in première ging.

Ook drie andere medewerkers aan deze productie zijn genomineerd: de Nederlandse kostuumontwerper Dieuweke van Reij, dirigent Stefano Montanari en decorontwerper Gideon Davey. Het is vrij uniek dat één theatervoorstelling vijf nominaties voor deze prestigieuze onderscheiding in de wacht sleept. Het gala waarop de prijswinnaars bekend worden gemaakt is te vergelijken met de uitreiking van de Oscars in Amerika. De uitreiking vindt plaats op 18 april 2015, twee weken voor de première van Orphée Et Eurydice bij de Nederlandse Reisopera. De première vindt op 1 mei 2015 in Enschede plaats.

Floris Visser is de eerste Nederlander en jongste regisseur ooit die de supervisie kreeg over een productie van de Bolshoi Opera. Het wereldberoemde operahuis bracht Mozarts Così Fan Tutte voor het eerst sinds dertig jaar weer op de planken; in Rusland worden opera’s van Mozart zelden uitgevoerd. In februari 2015 staat de reprise gepland. De recensies in de Russische pers zijn zeer lovend. “De held van deze productie is de dertig jaar oude regisseur Floris Visser. Het is duidelijk dat onze theaters hem na dit succes aan de Bolshoi Opera moeten proberen te strikken.” “Er is alle reden om er van uit te gaan dat deze voorstelling zal worden gezien als één van de belangrijkste producties van dit seizoen.”

Floris Visser viel in ons land al op met spraakmakende producties, waaronder Owen Wingrave voor Opera Trionfo. Momenteel werkt hij aan Antigone van Tomasso Traetta, die eind 2015 te zien zal zijn. Ook in het buitenland is zijn werk te zien. In 2015 regisseert hij Janáčeks Jenůfa voor de Staatsopera Hannover.

Nicolas Mansfield over Floris Visser: “Ik was bij het zien van een voorstelling, de eerste reeks opvoeringen van Owen Wingrave, zeer onder de indruk van de regie van Floris Visser. Vooral zijn uitdieping van de personages raakte mij enorm. Mede hierom heb ik hem gevraagd om Orphée bij ons te komen regisseren. Ik raad iedereen aan kennis te maken met zijn uitzonderlijke talent.”