Een hommage aan Youri Egorov
Door op 28 oktober 2012

Artiest: Youri Egorov
Album_title: A Portrait
Genre: Klassiek
Label: EMI classics

Op uitnodiging van de Young Pianist Foundation en het Youri Egorov Fund brengen Jan Brokken (tekst) en Marcel Worms (piano) hun onvolprezen programma Een hommage aan Youri Egorov op zondagmiddag 4 november in de Amstelkerk in Amsterdam.

Marcel Worms voert stukken van Bach en Menselssohn uit die hij met Youri Egorov heeft ingestudeerd en werken van Debussy, Prokofjev, Brahms, Ravel Skrjabin en Schubert die een belangrijke rol spelen in Jan Brokken’s boek over Youri Egorov In het huis van de dichter. Voor Marcel Worms gaat met deze concertlezing een lang gekoesterde wens in vervulling: hij kan het programma, dat hij talloze malen met Jan Brokken in alle delen van Nederland heeft uitgevoerd, eindelijk spelen op de Steinway-vleugel van Youri Egorov, die van de Brouwersgracht en de Keizersgracht naar de Amstelkerk in Amsterdam is verhuisd. De vleugel waarop Youri Egorov zoveel werken heeft ingestudeerd en die staat afgebeeld op de cover van In het huis van de dichter. Een niet te missen concertlezing in een bijzondere omgeving aan de vooravond van het Egorov-jaar: in april 2013 is het vijfentwintig jaar geleden dat Youri Egorov overleed.

EMI Classics brengt met het oog op het Egorov-jaar deze maand een hommage aan hem in de vorm van een luxe uitgevoerde 2CD+DVD getiteld A Portrait. Op 4 november zal de box gedurende de concertlezing aan Jan Brokken overhandigd worden. De box, is een compleet document: niet alleen geven de door Jan Brokken zelf geselecteerde twee cd’s een mooi overzicht van Egorov’s repertoire, ook verlevendigen de door hem gemaakte selectie uit zijn boek In het huis van de dichter én een selectie uit de documentaire van Eline Flipse Youri Egorov 1954-1988 op dvd het beeld van deze toetsenpoëet.

Het NCRV-programma Schepper & Co zal deze dag opnames maken ivm een documentaire over Jan Brokken die op 25 november a.s. uitgezonden zal worden.