Edwin Rutten – De Notenkraker
Door op 24 november 2011

Artiest: Edwin Rutten
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3035577
Edwin Rutten
4
4

In 1892 schreef Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zijn muziek voor het ballet de Notenkraker. Het is gebaseerd op een verhaal van de Duitse schrijver E.T.A. Hoffmann. De muziek is op vele manieren en in vele uitvoeringen op CD gezet. Edwin Rutten, alias Ome Willem, heeft op zijn eigen manier een nieuwe versie van dit kerstverhaal geschreven. Dit heeft hij op CD gezet in combinatie met een selectie uit de wereldberoemde balletmuziek, uitgevoerd door de Berliner Philharmoniker onder leiding van Sir Simon Rattle.

Sinds 1985 geeft Edwin Rutten vocale workshops aan diverse conservatoria. Hij presenteert Promconcerten en Operagala’s en schrijft en vertelt verhalen bij klassieke muziek en jazz, zoals een introductie tot het symfonie-orkest, een introductie tot het harmonie-orkest, Gigs for Kids (introductie tot jazzmuziek), operavertellingen en verhalen als “Mozart…, je zult maar een wonderkind zijn!”

Afgelopen woensdagmiddag was de CD presentatie van De Notenkraker in het Muziektheater, georganiseerd door EMI. Een mooi moment om met mijn kinderen een bezoek aan het Muziektheater te brengen en ze als excuus te gebruiken om een beroemdheid uit mijn eigen jeugd te ontmoeten. De kinderen mochten vooraan op kussens zitten en Edwin Rutten nam ze op zijn geheel eigen wijze mee naar de sprookjeswereld van klassieke muziek en ballet. De man is niets veranderd; hij kan nog even bevlogen vertellen over de meest normale onderwerpen. Hij weet de kinderen en de ouders aan zich te binden en ze op een onderhoudende manier uit te leggen over zijn passie voor klassieke muziek. De kinderen luisterden geboeid naar de muziek en de woorden van Edwin Rutten.

Nu was de CD presentatie op zich natuurlijk niet zo’n bijzonder goede graadmeter voor het succes van de CD. Thuis gekomen zette Lara (9) de CD meteen op en luisterde geboeid naar het verhaal. Op ieder muziekstuk werd vlijtig meegedanst en het was een genot om te zien hoe zij zich semi-gratieus door de woonkamer bewoog. Lukas (7) kon het niet zo boeien, hoewel hij de CD presentatie wel leuk vond (dat is een gigantisch compliment, want hij is erg critisch). De CD maakt overuren in de CD-speler en dat lijkt me een overduidelijk compliment voor Edwin Rutten. Zijn muziekkeuze is goed en zijn verhaal is boeiend, maar het is natuurlijk vooral zijn manier van vertellen die de CD zo bijzonder maakt. Over de uitvoering van de muziek hoeven we het natuurlijk niet te hebben; dat zit wel goed met een topdirigent en een toporkest. Het Koninkrijk van Snoep en Suiker, een bad van hopjesvla met slagroom en een bed van spekkies: wie droomt er niet van? Dit is de Kerst-CD voor kinderen van jong tot oud!

Overigens is het ballet de Notenkraker vanaf 15 december tot en met 1 januari te bewonderen in het Muziektheater. Het Nationale Ballet voert sinds 1996 een nieuwe versie van dit sprookjesballet rond de kerst uit. Hierin is gekozen voor een meer Nederlandse interpretatie die dynamischer, spannender en minder zoet is dan gebruikelijk en waar schaatsenrijdertjes over de grachten zwieren en een huiskamer omtoveren tot een besneeuwd bos. Een uitgelezen moment voor een culturele kerst.

Written in Music Nieuwsbrief