Dobrinka Tabakova – String Paths
Door op 16 november 2013

Album_title: String Paths
Genre: Klassiek
Release_date: 05/13/2013
Label: ECM New Series
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3214652
String Paths
4
4

Hou je ogen maar eens droog bij het beluisteren van Longing het tweede deel van het Concerto For Cello And Strings van Dobrinka Tabakova. Het is een triest verlangen, een gemis van een kind of een geliefde. Het muzikale spectrum van deze componiste doet me enigszins aan dat van de Poolse componist Henryk Górecki. Dezelfde door het hart snijdende traag treurende melodieën.

Dobrinka Tabakova is in Bulgarije geboren, maar in Londen opgegroeid en is nu een Brits staatsburger. String Paths is de eerste CD die compleet aan deze componiste gewijd is. De CD is op 13 mei 2013 door ECM New Series uitgebracht en bevat enkele kamerwerken en werken voor strijkorkest. Ondanks deze relatief kleine bezetting heeft de muziek een ongelofelijk krachtige intensiteit.

Bij Dobrinka Tabakova horen we een duidelijk nieuw geluid, maar herkennen we ook invloeden uit het verleden. Vooral de typische klanken van volksliederen zijn terug te horen in haar muziek. In de Suite In Old Style is dit vooral opvallend, maar ook bij de andere werken op deze CD. De composities van Dobrinka Tabakova worden gespeeld door een keur aan klassieke artiesten, waaronder Maxim Rysanov, Roman Mints, Torleif Thedéen en onze eigen Janine Jansen. De muziek lijkt overwegend triest, maar blijkt na meerdere malen beluisteren een breder scala aan tinten te bevatten. Een aanrader voor liefhebbers van moderne klassieke muziek!

Tracklisting String Paths:

  1. Insight
  2. Concerto For Cello And Strings – Turbulent, Tense
  3. Concerto For Cello And Strings – Longing
  4. Concerto For Cello And Strings – Radiant
  5. Frozen River Flows
  6. Suite In Old Style – Prelude
  7. Suite In Old Style – The Rose Garden By Moonlight
  8. Suite In Old Style – Riddle Of The Barrel-organ Player
  9. Such Different Paths