Dirigent Lorin Maazel Overleden
Door op 18 juli 2014

De Amerikaanse dirigent Lorin Maazel (1930-2014) behoorde meer dan vijftig jaar tot de absolute wereldtop. Zondagavond overleed hij op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Castleton, Virginia.

Lorin Maazel werd in 1930 geboren in een voorstad van Parijs, maar groeide op in de Verenigde Staten. Al op jonge leeftijd bleek Lorin Maazel uitzonderlijke muzikale talenten te hebben. Hij was een uitmuntende violist, en had ook al snel een fascinatie voor dirigeren. Op achtjarige leeftijd leidde hij een familie-ensemble in een ‘tussen de schuifdeuren’-uitvoering van een symfonie van Haydn. Zijn ouders, beiden musici, herkenden het dirigeertalent van hun zoon en lieten hem lessen volgen bij de assistent-dirigent van de Los Angeles Philharmonic.

Het dirigeer-wonderkind Maazel maakte vervolgens snel furore. Op zijn elfde dirigeerde hij, op uitnodiging van Toscanini, het NBC Symphony. Op zijn dertiende leidde hij de New York Philharmonic tijdens een concert in het Lewisohn Stadium, onder meer met Francks Symfonie in d. Een vliegende start van een imposante dirigeercarrière, maar op zijn vijftiende koos Lorin Maazel voor een ander pad: een academische opleiding.

Lorin Maazel zei de muziek echter niet helemaal vaarwel. Tijdens zijn studie bleef hij optreden als violist en in 1951, op 21-jarige leeftijd, vertrok hij naar Rome om Italiaanse muziek uit de Renaissance te bestuderen. Hier in Rome begon Maazels ‘volwassen muzikale carrière’, zoals hij het zelf omschreef. En wel op Kerstavond 1953 toen hij op het laatste moment inviel voor een zieke dirigent. Na dit optreden ging zijn dirigeercarrière wederom in volle vaart van start. En ditmaal zonder nog op te houden.

In de jaren vijftig maakte Maazel na zijn Italiaanse debuut aanvankelijk vooral furore in Europa. Zijn doorbraak in thuisland Amerika volgde na een New Yorks optreden met het Orchestre National de France, waarna hij werd gevraagd door de New York Philharmonic en de Metropolitan Opera. In november 1968 debuteerde Maazel bij het Concertgebouworkest. Hij zou dirigeren én viool spelen. Dit laatste kwam er echter niet van. ‘Tot onze spijt heeft Lorin Maazel ten gevolge van een zenuw-ontsteking in de arm moeten afzien van zijn oorspronkelijke plan om ook als viool-solist op te treden’, vermeldt het Concertgebouw-programmaboekje van 18 november 1968.

Gedurende zijn lange carrière was Lorin Maazel artistiek leider van onder meer de Wiener Staatsoper, de Deutsche Oper Berlin, de New York Philharmonic, The Cleveland Orchestra en het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks. Ook had hij een nauwe band met de Wiener Philharmoniker. De afgelopen tien jaar was hij drie keer bij het Koninklijk Concertgebouworkest te gast. In 2006 met een uitvoering van de door hem samengestelde Ring Without Words. En in 2010 met Mahlers Zesde symfonie. De laatste keer dat Lorin Maazel optrad in Het Concertgebouw was in november 2012. Hij leidde toen het Concertgebouworkest in een afwisselend programma met werken van Van Anrooy, Prokofjev en Tsjaikovski. Met dit programma gingen Lorin Maazel en het orkest ook op tournee naar Armenië en Turkije.