Concertgebouw: Matthäus-Passion door GrootNoord
Door op 28 februari 2013

Genre: Klassiek

In de christelijke traditie wordt de apostel Matteüs als auteur beschouwd van de aan hem toegeschreven evangeliën, maar onderzoekers zijn er niet zo zeker meer van. Hoe het ook zij, Johann Sebastian Bach baseert zijn Matthäus-Passion op het Evangelie van Matteüs. Bach schreef de eerste versie van zijn compositie vermoedelijk in of voor 1728. Tegenwoordig wordt voornamelijk de 1736 versie gespeeld. Het uitvoeren van deze passie is een ware traditie geworden; de Matthäus in Naarden, Leiden en natuurlijk Amsterdam.

Paaszaterdag 30 maart 2013 wordt de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach uitgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam. Het Christelijk Oratorium Vereniging GrootNoord, het jeugdkoor Ruach uit Katwijk en het Nieuw Philharmonisch Orkest staan onder muzikale leiding van dirigent Marcel den Dulk. Solisten zijn Elma van den Dool (sopraan), Helena van Heel (mezzosopraan), Jean-Leon Klostermann (tenor), Joost Schouten (bas), Jan Willem Schaafsma (tenor) en Pieter Hendriks (bas). Kaarten kosten tussen de 35 en 30 euro en zijn te bestellen via de website van GrootNoord, de koorleden of de koortelefoon: 020-6340937. Uiteraard zijn ze ook te bestellen via de reserveerlijn van het Concertgebouw.

Een andere traditie is om na een opvoering van de Matthäus-Passion niet te applaudiseren. Na een kerkdienst volgt gewoonlijk geen applaus en het werk zelf is geen reden tot enthousiasme. Deze traditie wordt gaandeweg doorbroken, omdat de betekenis en de inhoud van de tekst van ondergeschikt belang raakt aan de muziek en de zang. Veel minder dan een kerkelijk stichtelijk werk is de Matthäus-Passion een prachtig muziekstuk. Wij applaudiseren voor de uitvoerenden en hun prestatie en dat heeft voor velen weinig meer te maken met de lijdensweg van Christus. Dat neemt niet weg dat enige kennis van de achtergronden en de historische waarde wel degelijk belangrijk is om het werk op waarde te kunnen schatten, maar het is echter absoluut niet nodig om van de muziek en de zang te kunnen genieten.

Written in Music Nieuwsbrief