Concert met filmprojectie in het Concertgebouw
Door op 06 september 2013

Genre: Klassiek

Op donderdag 12 september presenteert het Koninklijk Concertgebouworkest een uniek concert met filmprojectie: Suspense – music & cinema. Dit avontuurlijke en onconventionele concert vormt het startschot van de nieuwe concertserie van het orkest: de AAA donderdag, afgestemd op een eigentijds publiek met brede culturele belangstelling. Het zijn concerten van ruim een uur zonder pauze, voorafgegaan door een gratis toegankelijk Voorprogramma waarin een prominente spreker op het podium van de Grote Zaal zijn visie geeft op het thema. Op 12 september spreekt regisseur Pieter Kuijpers (o.a. Van God Los, TBS) over het thema Suspense.

De concerten van de serie AAA donderdag, vier verspreid over het seizoen 2013-14, maken deel uit van het AAA Festival Muziek en Kunst, een thematisch festival georganiseerd door het Koninklijk Concertgebouworkest in samenwerking met diverse culturele partners (waaronder het Stedelijk Museum en EYE). Dat samenwerkings-verband is essentieel voor de unieke programmering binnen actuele thema’s. Na Suspense – music & cinema zijn die thema’s De Fifties (in oktober), The Human Body (in januari) en Privacy (in maart). Bij deze AAA-concerten verzorgen respectievelijk Frits Bolkestein, Hans van Manen en Rob Wijnberg het Voorprogramma.

Het concert op donderdag 12 september staat onder leiding van dirigent David Robertson en bevat werk van Bernard Herrmann (muziek voor de Hitchcock-films Vertigo en Psycho), Arnold Schönberg (Begleitungsmusik zu einer Lichtspielszene) en Béla Bartók (De wonderbaarlijke mandarijn) maar ook nieuwe opdrachtwerken bij zelf gekozen filmfragmenten door drie Nederlandse componisten: Fons Merkies, Vincent van Warmerdam en Joey Roukens. Aansluitend is er het /entrée Late Night Café georganiseerd door jongerenvereniging /entrée.

De succesvolle Serie A op de vrijdagavond blijft daarnaast bestaan. Op 13 september vindt daarvan het eerste concert plaats: het programma is uitgebreid met muziek uit The Skull van horrorfilm-componist Elisabeth Lutyens. Het vrijdagavondconcert begint gewoon om 20.15 uur, heeft een pauze, en wordt voorafgegaan door een inleiding in de Koorzaal door Renee Jonker en gevolgd door Meet the Artists.

Het Koninklijk Concertgebouworkest is geworteld in een lange traditie, maar kijkt ook vooruit. Het orkest maakt deel uit van een snel veranderende maatschappij. Hoe kan een orkest een publiek met geheel nieuwe referentiekaders aan zich blijven binden en tegelijkertijd tot de wereldtop blijven behoren? Met de serie AAA donderdag is een nieuwe stap gezet in de richting van de toekomst.