Cage 100 met 9 concerten in Muziekgebouw aan ‘t IJ
Door op 24 oktober 2012

Artiest: John Cage
Genre: Klassiek

De afgelopen maanden heeft Written journalist Henning Bolte in een prachtig drieluik (Klank en het spel met het speelveld; Muziek als en met theater in het Holland Festival 2012 & Theater in klank (Theater aan ‘t IJ)) veel aandacht gegeven aan aan John Cage. Met negen concerten eert nu ook het Muziekgebouw aan ’t IJ van donderdag 25 oktober t/m donderdag 29 november de Amerikaanse componist John Cage (1912-1992). Dit jaar zou hij Cage honderd jaar zijn geworden.

In de concerten zijn niet alleen hoogtepunten te horen waaronder de Sonatas and Interludes for prepared piano en Ryoanji, maar ook nieuwe composities door Cage geïnspireerd. Uitvoerenden zijn o.a. Nieuw Ensemble, Ives Ensemble, pianist Ralph van Raat en Slagwerk Den Haag. Toeval en stilte spelen een grote rol in de muziek van Cage, die wordt gezien als een van de belangrijkste componisten uit de tweede helft van de twintigste eeuw. De negen concerten Cage 100 in het Muziekgebouw geven een goed beeld van zijn muzikale oeuvre, met uitvoeringen van meesterwerken uit de jaren veertig en vijftig én composities uit zijn laatste jaren.

Schroeven en stukjes rubber

Het Luxemburgse Ensemble Lucilin speelt donderdagavond 25 oktober Ryoanji (1984), een muziekstuk waarvoor Cage zich liet inspireren door de beroemde gelijknamige Japanse rotstuin. Pianist Ralph van Raat speelt op zaterdag 17 november integraal een van Cage’ bekendste werken, de Sonatas and Interludes (1946-1948) voor geprepareerde piano. Voorzichtig tussen de pianosnaren aangebrachte voorwerpen als schroeven en stukjes rubber zorgen voor een compleet nieuw geluid. Speciaal voor kinderen (6+) is Listen to the Silence te horen, een bijzondere muziekvoorstelling over Cage’ kijk op het leven. Listen to the Silence – twee keer uitverkocht tijdens het Holland Festival 2012 – staat op zondagmiddag 4 november twee maal op het programma.

Composities in duo’s

Het werk van Cage is van grote invloed op het werk van andere kunstenaars, zoals dichters, schrijvers, theatermakers en componisten. Op donderdag 29 november staat in het verlengde daarvan Cage als inspiratiebron centraal in een concert van Slagwerk Den Haag. Een avond die draait om het werk Double Music (1941), dat John Cage maakte met Lou Harrison. Zeven componistenduo’s componeerden nu hun eigen ‘double music’. Onder hen Louis Andriessen & Martijn Padding en Michael Gordon & Julia Wolfe.

Voor alle concertinformatie en kaartverkoop zie: www.muziekgebouw.nl/cage100