Bruce Brubaker – Glass Piano
Door op 28 mei 2015

Artiest: Bruce Brubaker
Album_title: Glass Piano
Release_date: 06/01/2015
Label: Infiné
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3405254
Glass Piano Bruce Brubaker
3.5
3.5

De Amerikaanse pianist Bruce Brubaker – verbonden aan de Julliard School, New York en die wereldwijd masterclasses en concerten geeft – is ruim twintig jaar toegewijd interpreet van de Minimal Music van Philip Glass. En interpretatie houdt in zijn geval niet in een slaafs opvolgen van de aanwijzingen van de componist, maar een dialoog met de partituur, zodat het resultaat iets wegheeft van wat in de elektronische muziek een remix heet. Hij bespreekt zijn werkwijze regelmatig met de componist, waardoor deze zich een geautoriseerde status mag aanmeten.
Het label Infiné verzocht Brubaker een aantal eigen versies op te nemen van vroeg werk van Philip Glass en deze release neemt hij de vrijheid om alle muzikale paradigma’s – behalve de toonhoogte – naar zijn hand te zetten. Zo last hij In Mad Rush pauzes in, waar je in Glass’ origineel een cesuur slechts vermoedde. Verder speelt hij met ritme en pedaalgebruik en vult hij akkoorden hier en daar wat meer in.
Niet alle keuzes zijn van tevoren bedacht: hij laat zich leiden door het moment en reageert al spelend op de muziek. Brubaker pretendeert niet de ideale uitvoering te leveren, maar hij maakt de statische muziek van Glass levend – voor het moment.

Tracklisting Glass Piano:

  1. Mad Rush
  2. Metamorphosis 1
  3. Metamorphosis 2
  4. Metamorphosis 3
  5. Metamorphosis 4
  6. Metamorphosis 5
  7. Knee Play 4
  8. Opening (bonus track on vinyl edition only)
  9. Wichita Vortex Sutra
  10. Evening Song (bonus track on vinyl edition only)

Op deze release neemt hij de vrijheid om alle muzikale paradigma’s – behalve de noten – naar zijn hand te zetten. In Mad Rush last hij pauzes in, waar je in Glass’ origineel een cesuur slechts vermoedde. Verder speelt hij met ritme en pedaalgebruik en zet hij akkoorden wat zwaarder aan.