Bertrand Chamayou – Schubert
Door op 02 mei 2014

Album_title: Schubert
Genre: Klassiek
Release_date: 02/03/2014
Label: Erato
Rating: Vier sterren (4)
Schubert
4
4

Zo kun je een lange tijd op zoek zijn naar mooie muziek van Franz Schubert en zo valt het je in de schoot. Deze nieuwe CD van Bertrand Chamayou bevat een mooi uitgebalanceerde selectie pianowerken van deze Oostenrijkse componist. Weliswaar staan er wat transcripties van Liszt tussen en overigens ook een van Strauss, maar dat mag de pret niet drukken. Sterker nog; dit zorgt voor een verbreding van de mogelijkheden.

Komt het alleen door het spel van Bertrand Chamayou dat deze CD zo mooi is? Ik denk dat de waarheid in het midden ligt. Franz Schubert is een groot componist die een belangrijke plaats inneemt in het klassieke oeuvre. Een deel van de schoonheid ligt echter ook in de uitvoering van de compositie. En daarover kan ik slechts lovend zijn. De Wanderer-fantasie is toch een beetje een hoekig werk, maar in de handen van Bertrand Chamayou krijgt het iets sierlijks en tegelijkertijd iets koddigs. In Litanei horen we de zangerigheid terug in het pianospel en het kinderlijk vrolijke karakter van Ländler komt prachtig tot uitdrukking. Dit is slechts een aantal voorbeelden van het hoge nivo wat het pianospel van Bertrand Chamayou op deze opnames bereikt.

Kracht en souplesse, diepgang en virtuositeit; op verschillende punten horen we deze elementen terug op deze CD. Schubert wordt nogal eens te heftig gespeeld, maar in die valkuil horen we Bertrand Chamayou niet stappen. Deze nieuwe CD van Erato is een aanrader voor de beginnende luisteraar van klassieke pianowerken, maar zeer zeker ook voor de geoefende veteranen.

Tracklisting Schubert:

 1. Auf Dem Wasser Zu Singen, D. 774
 2. Fantasia In C Major, D. 760 ‘Wanderer Fantasy’: I. Allegro Con Fuoco Ma Non Troppo
 3. Fantasia In C Major, D. 760 ‘Wanderer Fantasy’: II. Adagio
 4. Fantasia In C Major, D. 760 ‘Wanderer Fantasy’: II. Presto
 5. Fantasia In C Major, D. 760 ‘Wanderer Fantasy’: IV. Allegro
 6. Litanei, D. 343
 7. Die Schone Mullerin, D 795: Xix Der Muller Und Der Bach
 8. 12 Landler, D 790
 9. Allegretto In C Minor, D. 915
 10. 17 Landler No 12 In E-Flat Minor, D 366
 11. 3 Klavierstucke Op Posth , D 946: No 1 In E-Flat Minor
 12. 3 Klavierstucke Op Posth , D 946: No 2 In E-Flat Major
 13. 3 Klavierstucke Op Posth , D 946: No 3 In C Major
 14. Waltz In G-Flat Major ‘Kupelwieser Walzer’, D. Anh 1/14