×

Recensie

Klassiek

21 april 2013

Beethoven

Symphonie No. 9

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Orfeo

Symphonie No. 9 Klassiek Beethoven – Symphonie No. 9 Written in Music https://writteninmusic.com

Over het werk zelf hoeft niets meer gezegd te worden; iedere liefhebber van klassieke muziek is bekend met “diese Töne.” En ook anderen zijn er bekend mee, want het werk is op meerdere belangrijke momenten gebruikt om een statement te maken. Het is bijvoorbeeld uitgevoerd tijdens Kerstmis 1989 ter nagedachtenis van de val van de Berlijnse muur. De symfonie is de eerste waarin gebruikt wordt gemaakt van een koor en de partituur is opgenomen in de United Nations World Heritage List. De symbolische waarde van het werk is de vrijheid, hoewel de zang gebaseerd is op woorden uit het gedicht Ode An Die Freude van Friedrich Schiller. Iedereen zou deze muziek ooit een keer in zijn/haar leven gehoord moeten hebben!

Richard Wagner was zeer onder de indruk van de Negende Symfonie van Beethoven. Hij zag het als een meestwerk en het vormde de opmaat voor zijn Bayreuther Festspiele. Nadat de goddeloze nazi’s het werk als propaganda misbruikt hadden werden de Bayreuther Festspiele door de nazaten van Wagner in ere hersteld. In 1951 opende het Chor und Orchester der Bayreuther Festspiele onder leiding van Wilhelm Furtwängler de Festspiele met een uitvoering van de Negende Symfonie. Ook deze live registratie is op CD uitgebracht door Orfeo (C754081). Op deze nieuwe CD van Orfeo (C851121B) is echter de uitvoering van 9 augustus 1954 te horen. De originele radio-opnames waren verloren. De overgebleven kopieën bleken allerlei mankementen te bevatten, waardoor ze schier onbeluisterbaar waren. Via technische hoogstandjes is het nu toch mogelijk geworden om deze opnames te herstellen en op CD uit te brengen. Orfeo bezorgt ons hiermee een belangrijk muziekhistorisch tijdsdocument. Het is één van de laatste uitvoeringen van Furtwängler; hij overlijdt op 30 november van hetzelfde jaar.

Uiteraard is het geluid van deze opname zeer beperkt; de techniek was lang niet zo ver als ze nu is. Ook de reparatie van de toonbanden heeft natuurlijk zijn sporen nagelaten. De productie van deze CD kan niet op tegen moderne uitvoeringen. Toch is het voor liefhebbers van klassieke muziek een interessante uitgave. Wilhelm Furtwängler was een belangrijke dirigent en wist zijn creatieve stempel op een uitvoering te drukken. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een losse interpretatie; het lijkt alsof ritmes zweven en in elkaar lijken over te vloeien. De Estse dirigent Neeme Järvi heeft een vergelijkbare stijl. Dit losse dirigeren zorgt voor een opmerkelijke spanning in het werk. Enkel wanneer de solisten tegelijk inzetten ontstaat er een vreemd klankbeeld. Eén der zangers overstemt de rest, maar dit wordt gelukkig snel gecorrigeerd. Hierna kunnen we genieten van een overweldigende finale van een prachtige uitvoering van deze belangrijke compositie.

Tracklisting Symphonie No. 9:

  1. Allegro ma non troppo
  2. Molto vivace
  3. Adagio molto e cantabile
  4. Presto – Rezitativ