Beethoven – Serie 2013-2014 door Iván Fischer
Door op 04 april 2012

‘Wie kan er nog iets doen na Beethoven’, zo verwoordde Schubert het gevoel van veel componisten. Net als veel collega’s worstelde Schubert met de druk van het allesoverheersende voorbeeld. Wie na Ludwig van Beethoven, geboren in Bonn in 1770 en overleden in Wenen in 1827, een symfonie wilde schrijven, moest sterk in zijn schoenen staan. Beethoven is misschien wel de meest bekende klassieke componist. En meer dan dat, hij is één van de belangrijkste culturele boegbeelden van Europa. Zijn negen symfonieën staan aan de wieg van het groot symfonisch repertoire, waarmee het Koninklijk Concertgebouworkest al sinds de oprichting furore maakt.

In 2013 en 2014 wordt een traditie in herinnering geroepen. Het was Willem Mengelberg die – na de voorzichtige introductie van de als zware kost ervaren symfonieën in de jaren van Willem Kes – vanaf 1895 Beethoven tot de kern van het orkestrepertoire maakte. Vanaf 1922 had het Concertgebouworkest een Beethoven-cyclus aan het eind van het seizoen, waarbij vaak in kort bestek alle symfonieën, maar ook regelmatig andere werken werden uitgevoerd. In 1957 werd de cyclus voor het eerst onderbroken voor drie uitvoeringen van de Missa Solemnis. Daarna werd de traditie steeds onregelmatiger en in 1978 kwam het einde. Verpreid over twee seizoenen klinken nu voor het eerst weer alle symfonieën in een cyclus, geleid door Iván Fischer.

Iván Fischer is de ideale dirigent voor een Beethoven-serie. Hij staat met één been in de grote Centraal-Europese dirigententraditie en met het andere in de historische uitvoeringspraktijk. Hij studeerde bij Hans Swarowsky, maar was ook assistent van Nikolaus Harnoncourt. Sinds 1983 is hij chef-dirigent van het Boedapest Festival Orkest, dat hij zelf heeft opgericht. Met het Koninklijk Concertgebouworkest werkt hij graag: ‘Ik vind er een enorme energie en musiceerlust’, zo vertelde hij in 2010 in De Groene Amsterdammer.

De Beethoven-serie 2013-2014 bestaat uit vier concerten op wisselende avonden onder leiding van Iván Fischer. De aanvang is om 20:15 uur inclusief drankje in de pauze. De serieprijzen variëren van 550 euro tot 200 euro. Bestellen kan eenvoudig via de site van het Concertgebouworkest of via het bestelformulier dat u vindt in de seizoensbrochure.