AVRO start met docuserie over KCO
Door op 28 maart 2013

Genre: Klassiek

Op dinsdag 2 april gaat bij de AVRO op Nederland 2 een nieuwe docuserie van start: ‘Bloed, zweet en snaren, de mensen achter het Koninklijk Concertgebouworkest’. In deze serie worden leden van het jubilerende orkest van dichtbij gevolgd. Presentator Art Rooijakkers over ‘Bloed, zweet en snaren’: ‘De serie belooft een mooie inkijk te bieden in een van de beste orkesten ter wereld. Omdat we achter de schermen mee kunnen kijken krijgen we het Koninklijk Concertgebouworkest op een heel andere manier te zien.’

Het Koninklijk Concertgebouworkest bestaat 125 jaar. Waar zit het geheim? Wat is er nodig om op dit niveau te blijven presteren? Stress, hartstocht en geluksmomenten wisselen elkaar af. ‘Bloed, zweet en snaren’ schetst naast indringende portretten van de musici ook een beeld van de professionele staf, die er alles aan doet om de concerten mogelijk te maken.

In de serie krijgt het orkest voor een concertreis naar Jerevan een ruim veertig jaar oud vliegtuig aangeboden van de Armeense regering. Is het veilig genoeg? Op kantoor wordt alles op alles gezet om de reis toch door te kunnen laten gaan. In Turkije zijn prins Willem Alexander en prinses Máxima aanwezig bij een concert: de bibliothecaris van het orkest duikt de archieven in, op zoek naar de juiste versie van het Turkse volkslied.

In de eerste aflevering ontmoet de kijker violiste Annabeth Webb en klarinettist Hein Wiedijk. Ze combineren hun werk bij het Koninklijk Concertgebouworkest met een hectisch gezinsleven als ouders van maar liefst vier kinderen. Ook ontmoeten we de jonge violist Marc Daniel van Biemen, die graag uitgaat en gek is op techno. Bij het orkest zit hij nog in zijn proeftijd – zal hij erin slagen de baan van zijn leven te houden?

‘Bloed, zweet en snaren’ wordt geproduceerd door De Haaien. De serie zal vanaf 2 april zes weken lang elke dinsdagavond om 20.25 uur op Nederland 2 te zien zijn.