Anna Netrebko’s Verdi in de hitlijsten
Door op 23 augustus 2013

Album_title: Verdi
Genre: Klassiek
Label: Deutsche Grammophone

Een klassiek album in de hitlijsten? Het nieuwe Verdi-album van Anna Netrebko heeft de eerste plaats behaald in Oostenrijk, de zesde in Duitsland en de achtste in Denemarken. En het succesverhaal gaat door, want door al deze publiciteit stijgt de verkoop. De Russische sopraan is zeer opgetogen over dit succes: “I couldn’t be happier that Verdi’s music is reaching such a wide audience, especially with this year being his bicentennial.”

Deze massa-hysterie is het rechtstreekse gevolg van haar vertolking van Giovanna d’Arco, oftewel Jeanna d’Arc, in de gelijknamige opera van Verdi. Deze uitvoering vond plaats tijdens de Salzburg Festival en verklaart daarmee waarschijnlijk het succes in Oostenrijk. De pers bleek lovend over haar optreden: “The voice is blooming, she puts amazing energy in the dramatic effects, always respecting the vocal outlines” (Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung). “Netrebko’s control over her voice is breathtaking… Her voice is so flexible that everything seems to be totally effortless for her.” (Die Presse).

Op 23 september opent Anna Netrebko het seizoen van de Metropolitan Opera als Tatiana in Eugene Onegin gedirigeerd door Valery Gergiev. Deze opera wordt op 5 oktober internationaal live in HD uitgezonden. Op 29 november zingt zij Leonora in Verdi’s Il Trovatore in de Berliner Staatsoper en in juni speelt ze Lady Macbeth bij de Bayerische Staatsoper, waarmee ze twee rollen speelt die ook terugkomen op haar nieuwe Verdi-album. Het succes van deze Assepoester lijkt voorlopig alleen maar toe te nemen.