Anna Fedorova – Chopin, Liszt, Brahms
Door op 11 december 2014

Album_title: Chopin, Liszt, Brahms
Genre: piano
Release_date: 11/05/2014
Label: DiscAnnecY
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3365950
Chopin, Liszt, Brahms
4
4

De Oekraiense pianiste Anna Fedorova is, ondanks haar jonge leeftijd, al zeer bekend en geliefd bij een internationaal publiek. Al met haar veertiende speelde ze in concertzalen over de hele wereld en haar recitals worden goed bezocht. Niet alleen haar verbazingwekkende techniek, maar ook haar muzikale volwassenheid wordt alom geprezen. Critici vermelden haar zoete bescheidenheid en wilde expressie, terwijl ze het publiek verrast en verbaast achter laat.

Haar debuut-album werd op 5 november uitgebracht door Disc Auvers en bevat de 3e sonate van Chopin, het 104e Petrarca-sonnet van Liszt en de 6 pianostukken van Brahms. Natuurlijk bevalt deze muziek mij enorm vanwege de werken zelf, hoewel ik dat van Brahms niet verwacht had. Liszt is ontzettend ondervertegenwoordigd, maar Chopin krijgt de aandacht die hij verdient. De 3e sonate is van zichzelf al prachtig, maar als Anna Fedorova hem uitvoert wordt hij er enkel mooier op. Ze legt veel gevoel in haar aanslag en weet daarmee het karakter van het werk goed weer te geven. Vooral met de 6 Klavierstücke van Johannes Brahms weet het spel van Anna Fedorova mij te raken. Het is alsof ze korte verhaaltjes vertelt met haar piano; de stukken krijgen een heel zangerig en emotioneel karakter.

Sonnetto del Petrarca no 104 van Franz Liszt komt uit Italië, het tweede deel van Années de Pèlerinage. Het is slechts een zeer kort pianowerkje en valt eigenlijk in het niet bij de twee andere werken. Het duurt niet eens twee minuten, maar lijkt meer noten te bevatten dan de werken van Chopin en Brahms bij elkaar. De compositie is dynamisch, sprankelend en een schoolvoorbeeld van de muzikaliteit van Liszt. Hopelijk is dit een soort voorbode van de volgende opname van Anna Fedorova. Ik zou graag meer Liszt van haar horen.

Met prachtige pianomuziek van drie belangrijke componisten uit de negentiende eeuw heeft Anna Fedorova een heel mooi album gemaakt. Haar debuut is zeer overtuigend en we kunnen enkel hopen dat er nog veel albums van haar zullen volgen. Overigens is Anna Fedorova rond de kerstdagen op tournee in ons land. Ze voert werken uit van onder andere Rachmaninof, Chopin en Liszt.

Tracklisting Chopin, Liszt, Brahms:

 1. Allegro maestoso (Sonate no 3 en si mineur opus 58)
 2. Scherzo (Molto vivace) (Sonate no 3 en si mineur opus 58)
 3. Largo (Sonate no 3 en si mineur opus 58)
 4. Finale (Presto non tanto) (Sonate no 3 en si mineur opus 58)
 5. Agitato assai – Adagio (Sonnetto del Petrarca no 104)
 6. Intermezzo (6 Klavierstücke)
 7. Intermezzo (6 Klavierstücke)
 8. Ballade (6 Klavierstücke)
 9. Intermezzo (6 Klavierstücke)
 10. Romance (6 Klavierstücke)
 11. Intermezzo (6 Klavierstücke)