Alkan – Grande Sonate & Trois Grandes Études
Door op 03 maart 2013

Album_title: Grande Sonate & Trois Grandes Études
Genre: Klassiek
Release_date: 10/01/2012
Label: Gramola
Rating: Vier sterren (4)
Grande Sonate & Trois Grandes Études
4
4

Wat doe je als je als pianist tijdelijk één van je twee handen niet kunt gebruiken? Maurice Ravel schreef een piano-concert voor de linkerhand van Paul Wittgenstein. Deze Oostenrijkse pianist had namelijk zijn rechterarm verloren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook Prokofiev schreef voor deze pianist een concerto, maar dit werk werd nooit door hem uitgevoerd. Piano-composities voor de linkerhand zijn er voldoende, maar voor de rechterhand is beduidend minder geschreven. Ik heb drie concerto’s voor drie handen gevonden en maar één voor alleen de rechterhand, namelijk van de Franse componist Henri Cliquet-Pleyel.

Het overkwam Albert Franz na een harde confrontatie met een tram dat hij zijn linkerpols brak. Hij ging op zoek naar een compositie voor de rechterhand en vond die bij de Franse componist Charles-Valentin Alkan. Zijn Trois Grandes Études, op. 76 bevat een werk voor de linkerhand, één voor de rechterhand en één voor beide handen. Verder speelt Albert Franz op deze CD van het Weense label Gramola de Grande Sonate “Les Quatres Ages”, op. 33. In deze sonate probeert de componist de essentie weer te geven van vier leeftijden: 20, 30, 40 en 50 jaar.

De piano-werken van Charles-Valentin Alkan vereisen een hoge mate van techniek. Echter deze vereiste gaat altijd hand in hand met de muzikaliteit en speelbaarheid van de werken. Albert Franz weet een goede balans te vinden tussen de techniek en de virtuositeit, zodat het geheel muzikaal blijft. Het is een genot om te horen hoe hij bijvoorbeeld de levendigheid van 20 en de rust van 50 weet te combineren in de Grande Sonate. Uiteraard is de beperking van het gebruik van één enkele hand te horen in de Trois Grandes Études, maar toch zijn het boeiende composities die door Albert Franz overtuigend vertolkt worden. Deze CD is een aanrader voor de liefhebber van pianomuziek van een minder bekende, maar zeker niet minder begaafde componist.

Tracklisting:
Grande Sonate, Op. 33, “Les Quatre Ages”
1. 20 ans: Tres Vite
2. 30 ans: Quasi-Faust: Assez Vite
3. 40 ans: Un Heureux Menage: Lentement
4. 50 ans: Promethee Enchaine: Extremement Lent
Trois Grandes Études, Op. 76
5. No. 1. Fantaisie
6. No. 2. Introduction, Variations Et Finale
7. No. 3. Étude A Mouvement Semblable Et Perpetuel