Akademie für alte Musik Berlin – Agrippina
Door op 24 januari 2012

Release_date: 10/11/2011
Label: Harmonia Mundi
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3000349
4
4

Elke historische gebeurtenis kent een liefdesdrama en is voer voor een opera. Dat doet je dromen van mogelijke opera’s over de oorlog in Afghanistan, de overwinning van Obama, het Belgische record regeringvormen en ons gedoogkabinet. Wanneer worden die gebeurtenissen operawaardig? Of waren Claudio, Nero en Poppea gewoon interessanter? Deze drieënhalf uur durende machtsstrijd is in ieder geval beter te behappen dan de gemiddelde Kamerzitting. Op schoonheidsfoutjes is deze regeringsvergadering in de Deutsche Staatsoper Berlin niet te betrappen. Deze Agrippina is strak en vlot, een prestatie op zich: dit is één van de weinige opera’s die Händel voor Italiaans publiek schreef, en dus bouwde hij enorme lappen recitatief in. Je moet er de tekst bijhouden, maar dan vergeet je zelfs dat er een beeld bij hoort. Vooral de twee überbitches – Agrippina en Poppea, gespeeld door Alexandrina Pendatchanska en Sunhae Im – zijn uitstekende stemactrices. Een boeiend geheel!

Akademie für alte Musik Berlin o.l.v. René Jacobs, met Alexandrina Pendatchanska, Jennifer Rivera, Sunhae Im, Bejun Mehta, Marcos Fink, Neal Davies, Dominique Visse en Daniel Schutzhard.

Marcos Fink (Claudio) zingt een aandoenlijke aria: ‘Ik ben de baas van Rome’, terwijl iedereen om hem heen de stoelpoten onder hem vandaan zaagt.

Deze recensie verscheen eerder in Luister 678.