AAA-festival: The Human Body
Door op 09 januari 2014

Een aantal grote Amsterdamse kunstinstellingen richt zich van 17 tot 25 januari in het interdisciplinaire AAA Festival Muziek en Kunst op het menselijk lichaam. Het AAA-festival staat garant voor een divers aanbod van film, theater, gesproken woord en eigentijdse muziek. Het thema The Human Body brengt een flink dansaandeel met zich mee, maar ook de kwetsbaarheid van ons lijfelijke bestaan komt aan bod.

Het festival opent op vrijdag 17 januari in EYE met de filmavond Hands of the Idiot. De dag daarop sluit Toneelgroep Amsterdam aan met Na de repetitie/Persona van Ingmar Bergman. Het Muziekgebouw aan ’t IJ brengt op dinsdag 21 januari Harawi, liederen van liefde en dood van Olivier Messiaen lijfelijk geïllustreerd door Codarts Dans. Een totaal andere invalshoek komt aan bod bij de lezing op 22 januari door Anneke Smelik in SPUI25 over de mens-robot, de cyborg.

Bij het Koninklijk Concertgebouworkest soleert de fenomenale klarinettist Martin Fröst tijdens de AAA-concerten op donderdag 23 en vrijdag 24 januari. Deze dynamische performer zorgt voor verrassingen op het podium. Detlev Glanert, huiscomponist van het orkest, schreef voor AAA The Human Body het gespierde orkestwerk Frenesia, dat zijn wereldpremière zal beleven. Het Voorprogramma op donderdag wordt verzorgd door de vermaarde choreograaf Hans van Manen. Na het concert vindt het /entrée Late Night Café plaats met optredens tot diep in de nacht.

Op vrijdagmiddag 24 januari brengt het Stedelijk Museum het multidisciplinaire programma Confrontaties, met dans van Nicole Beutler, lezingen door Bojana Mladenovic en ‘Denker des Vaderlands’ René Gude, en muziek van o.a. Michel van der Aa. Zaterdag 25 januari sluit AAA af met ’s middags een IJ-Salon in het Muziekgebouw aan ’t IJ en ’s avonds een optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw.

Op diverse locaties is videokunst te zien verzorgd door LIMA Amsterdam. In samenwerking met de Groene Amsterdammer wordt een gratis Festivalblad verspreid. Het complete programma is ook te vinden op de website van het AAA-festival.