AAA-Festival stelt Privacy ter discussie
Door op 05 maart 2014

Het AAA Festival Muziek en Kunst staat van 10 tot 16 maart in het teken van Privacy. Enkele grote Amsterdamse kunstinstellingen en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren slaan de handen ineen voor een prikkelend festival rondom dit thema met film, theater, gesproken woord en eigentijdse muziek.

Het festival opent op maandag 10 maart met een lezing van Bart van der Sloot in SPUI25. Op 11 maart speelt Toneelgroep Oostpool Kwartet in de Stadsschouwburg. Spinvis houdt samen met filosofe Stine Jensen op 12 maart in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw zijn nieuwe compositie Sort Sol voor zijn eigen band en het Nederlands Kamerkoor ten doop.

Op 13 en 14 maart speelt in de Grote Zaal het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van David Robertson. Pianist en social-mediagigant Lang Lang soleert in het Pianoconcert in G van Maurice Ravel. Dmitri Sjostakovitsj kon alleen in een werk als zijn Kammersinfonie het achterste van zijn tong laten zien. In opdracht van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren componeerde Kris Defoort voor het orkest Human Voices Only, dat zijn wereldpremière beleeft. Op 13 maart verzorgt journalist Rob Wijnberg het Voorprogramma en wordt het concert gevolgd door het /entrée Late Night Café met optredens tot diep in de nacht.

Op 14 maart wordt aan het programma van het Concertgebouworkest John Adams’ The Chairman Dances toegevoegd.

Twee AAA-programma’s klinken in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Op vrijdag 14 maart speelt het Ives Ensemble werken van de Amerikaanse componist en klankonderzoeker Alvin Lucier. En op 15 maart brengt de IJ-Salon een jazzy, absurdistisch en voyeuristisch ‘huis-tuin en-keukenconcert’.

Op zondag 16 maart vindt in het Stedelijk Museum Confrontaties plaats, een divers programma met kunstenaar Barbara Visser, documentairemaker Peter Vlemmix, privacydeskundige Paul de Hert en theatermaker Bo Tarenskeen. Contrabassist Dominic Seldis en hoornist Rob van de Laar zorgen voor muzikale intermezzo’s. ’s Avonds wordt het festival uitgeluid in EYE, met Claire Denis’ intense en claustrofobische film Les Salauds.

In samenwerking met de Groene Amsterdammer wordt een gratis Festivalblad verspreid. Het complete programma is ook te vinden op www.AAAfestival.nl. Op diverse locaties is videokunst te zien, verzorgd door LIMA Amsterdam.

Ook in het seizoen 2014/15 vindt weer vier keer het AAA Festival plaats. In september wordt Het Sublieme van alle kanten belicht. Daarna volgen festivals rond de thema’s 1914 Een eeuw later (november), CHINA here (januari) en Oorsprong | volkskunst als inspiratie (maart).