AAA Festival Oorsprong | Volkskunst Als Inspiratie
Door op 12 maart 2015

Genre: modern klassiek

Van 18 tot en met 22 maart vindt het vierde en laatste AAA Festival van dit seizoen plaats, met als thema Oorsprong | Volkskunst Als Inspiratie. Het AAA Festival, met zijn diverse en actuele aanbod van film, theater, gesproken woord en eigentijdse muziek, is een samenwerking tussen een aantal Amsterdamse kunstinstellingen. Founding partners zijn het Koninklijk Concertgebouworkest en Stichting Ammodo.

Oorsprong | Volkskunst Als Inspiratie opent op 18 maart om 17.00 uur met een lezing – inclusief muziek – door kunstenaar Gijs Frieling in SPUI25. Om 20.15 uur speelt Nieuw Amsterdams Peil in het Muziekgebouw Aan ‘t IJ Aan Barrels, een programma met hedendaagse muziek rondom een oerhollands fenomeen: het draaiorgel.

Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt op 19 en 20 maart onder leiding van chef-dirigent Mariss Jansons werken die hun inspiratie ontlenen aan volksmuziek of volkspoëzie. Het zijn de laatste concerten onder leiding van Jansons als chef-dirigent. In het Concert Voor Orkest vatte Béla Bartók zijn oeuvre en zijn ideeën over volksmuziek op verbluffende wijze samen. Bariton Thomas Hampson zingt liederen uit Des Knaben Wunderhorn van Gustav Mahler en Old American Songs van Aaron Copland, op vrijdag 20 maart aangevuld met een van de Folk Songs van Luciano Berio. Bij wijze van verrassing gaat er een nieuw werk van Martijn Padding in première: Ick Seg Adieu, gebaseerd op een oud Nederlands volkslied en geschreven ter gelegenheid van het afscheid van Mariss Jansons.

Voorafgaand aan het concert op donderdag 19 maart zingt en spreekt Nynke Laverman bijgestaan door onder anderen musici van het Concertgebouworkest over haar liefde voor volkskunst. Na afloop organiseert jongerenvereniging entrée het Late Night Café met onder meer dj-collectief Malawi en Mieke Stemerdink en band. Het concert op vrijdag 20 maart wordt in de Spiegelzaal ingeleid door schrijver/componist Florian de Backere.

Op vrijdagmiddag 20 maart vindt interdisciplinaire Confrontaties plaats in het Stedelijk Museum: een divers programma met gesproken woord, muziek en beeldende kunst. Gasten zijn socioloog Zihni Özdil, beeldend kunstenaar Erik van Lieshout en componist Martijn Padding.

Op zaterdag 21 maart zijn er twee concerten binnen het AAA Festival: de IJ-Salon presenteert om 15.00 uur in het Muziekgebouw aan ‘t IJ de Battle Of The Clarinets, met onder anderen klarinettist Arno Piters, musici van het Concertgebouworkest, leden van de Acadamie van het Koninklijk Concertgebouworkest en dansers van de Junior Company van het Nationaal Ballet. Om 21.00 uur speelt het Calefax Rietkwintet in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw muziek van onder anderen JacobTV, Steve Reich en Nico Muhly, die zich graag laten inspireren door ‘folky’ Amerikaanse muziektradities.

EYE presenteert op 22 maart de vroege kleurenfilm Fior Di Male (1915) met live muziek van Pien Straesser (zang) en Gilbert den Broeder (piano), voorafgegaan door een lezing van filmprogrammeur en componist Martin de Ruiter. Theateratelier Het Wilde Oog exposeert met fotopanelen rondom Spakenburgse Diva’s in Het Concertgebouw en videoportretten op diverse AAA-locaties.

In samenwerking met de Groene Amsterdammer wordt het gratis AAA Festivalblad verspreid. Het complete programma is te vinden op www.AAAfestival.nl.

    Written in Music suggesties