AAA-Festival: CHINA Here
Door op 19 januari 2015

Genre: modern klassiek

Op 28 tot en met 31 januari vindt het AAA-Festival met als thema CHINA here plaats. De vermaarde componist-dirigent Tan Dun staat centraal. Hij dirigeert op donderdag 29 en vrijdag 30 januari het Koninklijk Concertgebouworkest in twee recente soloconcerten, beide geschreven in opdracht van het Concertgebouworkest en beide met een aanvoerder uit het orkest als solist.

Het contrabasconcert The Wolf – voorheen Wolf Totem, maar nu door de componist omgedoopt – gaat in première met als solist Dominic Seldis. In de Nederlandse première van Nu Shu: The Secret Songs Of Women, een ’symfonie voor 13 microfilms, harp solo en orkest’ soleert Petra van der Heide.Journaliste en China-deskundige Bettine Vriesekoop sluit daar op 29 januari met haar voorprogramma over de vrouwen van Hunan op aan. Na afloop van het concert op donderdag organiseert jongerenvereniging entrée het Late Night Café.

Op vrijdag 30 januari wordt het programma uitgebreid met Claude Debussy’s Rapsodie Voor Klarinet, eveneens met een aanvoerder uit het Concertgebouw orkest: Olivier Patey.

Het AAA Festival, met zijn diverse en actuele aanbod van film, theater, gesproken woord en eigentijdse muziek, is een samenwerking tussen een aantal Amsterdamse kunstinstellingen. Founding partners zijn het Koninklijk Concertgebouworkest en Ammodo.Het derde festival van dit seizoen opent op woensdag 28 januari met een lezing door Pal Nyíri, hoogleraar Mondiale Geschiedenis in Antropologisch Perspectief in SPUI25. Die avond speelt het Nieuw Ensemble een programma rondom Chinese componisten in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Ralph van Raat soleert in het Concerto For Pizzicato Piano And Ten Instruments van Tan Dun een speelt aansluitend diens complete pianowerk.

In het Concertgebouw vindt op vrijdagmiddag 30 januari Confrontaties plaats, een divers programma met gesproken woord en uiteenlopende performances. Op zaterdag 31 januari dirigeert de jonge Chinese dirigent Yu Lu een programma met Arnold Schönbergs Kammersinfonie en een nieuw werk van componiste Siyang He voor sopraan Nora Fischer en groot ensemble. Tan Dun is opnieuw het middelpunt in het afsluitende concert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw; hij leidt een ensemble van musici uit het Koninklijk Concertgebouworkest in werk van hemzelf en andere Chinese componisten.

In samenwerking met de Groene Amsterdammer wordt een gratis AAA Festivalblad verspreid. Het complete programma is te vinden op de website van het AAA Festival.

Op de website van het Concertgebouworkest zijn drie filmpjes te bekijken: Tan Dun over Nu Shu, introductie Bettine Vriesekoop, en een minidocumentaire met Tan Dun en Dominic Seldis over het ontstaan van The Wolf.