AAA-festival: 1914 Een Eeuw Later
Door op 31 oktober 2014

Genre: Klassiek

Op 6 en 7 november geven Janine Jansen en het Koninklijk Concertgebouworkest de eerste uitvoeringen van het voor hen geschreven nieuwe Vioolconcert van Michel van der Aa. Het is één van de hoogtepunten van het interdisciplinaire AAA Festival Muziek en Kunst met als thema 1914 Een eeuw later, dat plaats vindt van 2 tot en met 9 november.

Het AAA Festival, met zijn diverse en actuele aanbod van film, theater, gesproken woord en eigentijdse muziek, is een samenwerking tussen een aantal Amsterdamse kunstinstellingen. Founding partners zijn het Koninklijk Concertgebouworkest en Ammodo. Het tweede festival van dit seizoen belicht hoe we er een eeuw na het losbarsten van de Eerste Wereldoorlog aan toe zijn. Op 2 november draait in EYE de baanbrekende anti-oorlogsfilm J’accuse van Abel Gance uit 1919, live begeleid door pianist Martin de Ruiter. Op 5 november geeft dichter/essayist/columnist Geert  Buelens ’s middags een lezing in SPUI25. Het New European Ensemble speelt die avond in het Muziekgebouw aan ‘t IJ werk van Anton Webern, Pavel Haas, Dmitri Sjostakovitsj en een indringend muziektheaterwerk van componist Rolf Wallin en regisseur Josse de Pauw over kindsoldaten in Afrika.

Op 6 november speelt Het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Vladimir Jurowski een programma met reflecties op de Grote Oorlog. Claude Debussy bracht in 1915 met zijn Berceuse Héroïque een hommage aan de Belgische soldaten. Aan het oostfront droeg Leoš Janáček Taras Bulba op aan ‘ons leger, gewapende beschermer van de natie’. In het spiksplinternieuwe Vioolconcert van Michel van der Aa horen we wat een componist die leeft op de zenuw van onze tijd te zeggen heeft. Voorafgaand aan het concert geeft Femke Halsema op het podium van de Grote Zaal haar visie op de huidige brandhaarden en dreigingen. Na afloop is er de Late Night, georganiseerd door jongerenvereniging Entrée.

Op vrijdag 7 november wordt het concertprogramma aangevuld met Uit De Apocalyps van Anatoli Ljadov en Igor Stravinsky’s in memoriam voor Debussy, Symphonies d’Instruments à Vent. Op vrijdagmiddag biedt Confrontaties in het Stedelijk Museum een spannend programma met kunst, muziek en debat. Centraal staat Jesus Is Coming van JacobTV gespeeld door vier trombonisten van het Koninklijk Concertgebouworkest. Op zaterdag 8 november speelt het Concertgebouworkest het vrijdagavond-programma opnieuw in de Philharmonie in Essen.

Op zondag 9 november, precies honderd jaar na de Eerste Slag om Ieper, herdenkt de European Broadcasting Union die gebeurtenis met live-concerten vanuit heel Europa. Daaronder het slotconcert van het AAA Festival door ensemble Ictus met bariton Lionel Peintre in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Op het programma staan Stravinsky’s Histoire Du soldat en de Nederlandse première van Le Soldat Inconnu van Georges Aperghis, gebaseerd op een verhaal van Kafka over het uiteenvallen van talen en volkeren.