Yo is het nieuwe album van jazzpianist Roberto Fonseca
Door op 20 maart 2012

Artiest: Roberto Fonseca
Album_title: Yo
Genre: Jazz
Label: JAZZvillage

Op 2 april zal het nieuwe album Yo van de Cubaanse jazzpianist Roberto Fonseca gaan verschijnen. Op Yo grijpt Fonseca terug naar zijn Afrikaanse ‘roots’ zonder daarbij Cuba te verloochenen. De in Havanna (1975) geboren en opgegroeide jazzpianist heeft van zijn vaders zijde zijn Afrikaanse ‘roots’ geërfd. Roberto wil dit in Bibisa tot uitdrukking laten komen.

Yo staat ook voor zijn grote passie voor de piano en keyboards (Hammond, Rhodes en Moog), voor een synthese van Afro-Cubaanse groove én Griot traditie, voor de mix van pianospel en percussie. Yo belichaamt verschillende jazzstijlen, traditionele muziek en soul. Op Fonseca’s eerste album voor het nieuwe platenlabel Jazzvillage staan veertien eigen composities, die hij samen met vijftien musici (zangers en instrumentalisten) uit Afrika (o.a. Baba Sissoko, Sekou Kouyate en Fatoumata Diawar, Etienne M’Bappé) en Cuba (o.a. Ramsés Rodriguez en Joel Hierrezuelo) uitvoert. Zijn manager en co-producer Daniel Florestano heeft Fonseca geholpen bij de keuze van zijn musici. De vocale arrangementen op Mi Negra Ave Maria heeft Fonseca samen met zijn moeder Larry Batiste gecomponeerd.

Als Roberto Fonseca acht jaar is, maakt hij in 1983 een begin met zijn pianostudie. Zijn eerste optreden op het Havana’s International Jazz Festival is in 1990, zes jaar later gevolgd door zijn eerste Europese tournee met zanger Augusto Enriquez. Een jaar later richtte hij met saxofonist Javier Zalba (ex-Irakere) de band Temperamento op. Zijn eerste cd Tiene que ver wordt in 1999 uitgebracht op het Cubaanse label Egrem; gevolgd door No Limit in 2000 (Japanse label JVC) en Elengo (Egrem). In 2004 en 2005 heeft hij meegewerkt aan de opname van Ibrahim Ferrers laatste album Mi Sueño (in 2007 uitgebracht bij World Circuit). Ook heeft hij Omara Portuondo’s album Gracias (2008) opgenomen; later bekroond met een Latin Grammy. Op 2 april 2012 vindt de internationale release van Fonseca’s Yo plaats.