Wolfgang Haffner – Kind Of Spain
Door op 06 januari 2018

Artiest: Wolfgang Haffner
Album_title: Kind of Spain
Genre: Jazz
Release_date: 09/07/2017
Label: ACT
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3697565
Kind of Spain Wolfgang Haffner
3.5
3.5

De Duitse drummer/percussionist Haffner is misschien niet de meest bekende artiest, maar hij levert met Kind of Spain wel een ontzettend warm en zwoel jazzalbum af.

Op dit album hoor je het akoestische sextet rond Haffner spelen. Het thema is natuurlijk Spanje en dat merk je onder meer aan de manier waarop Haffner & co bijvoorbeeld spelen met sierlijke flamencomotiefjes en handclaps. Neem ook de manier waarop Vincent Mendoza en muziekproducent Arif Mardin hier met For Vince & Arif van meet af aan een kwiek vibrerend eresaluut krijgen. Toch maakt Kind Of Spain vooral indruk door de erg warme sound die soms ook wat lichte nostalgie verraadt.

Het aardige is dat de muziek je helemaal meesleept naar ergens anders. Naar een warmbloedige plek waar je jezelf helemaal aan kan overgeven, naar een plek waar de zon en het zuiderse volop aanwezig zijn. Vreemd wel dat deze ode aan Spanje opgenomen wordt door een bende die vooral Duitse en Zweedse muzikanten telt, maar who cares? Het gaat er hem immers om dat deze muziek vol mediterrane passie helemaal overtuigt.

Qua repertoire krijgen we hier een mix van eigen werk (El Faro dat de aandacht opzoekt met warme vibrafoonvibes), waarbij ook de niet te onderschatten rol en inbreng van bassist Lars Danielsson sterk opvalt, onder meer tijdens het door hem geschreven Pasodoble waarin naast heerlijk percussief spel ook een vleugje sensueel mysterie te vinden is. Elders valt de rijkheid aan inspiraties op, onder meer van het klassieke Concierto De Aranjuez (Joaquin Rodrigo) tot de jazz van Chick Corea (Spain) en de flamencoinvloeden van Francisco Tarrega (Recuerdos De La Alhambra en Capricho Arabe). Het mooie is dat al die elementen mooi in elkaar vloeien en een consistent verhaal vertellen.

En dus is het volop genieten van dit album waarbij de Spaanse, warmbloedige atmosfeer geëvoceerd wordt in de zalig fluisterende composities. Ook aangenaam is dat deze muzikanten zich rijkelijk laven aan het thema en een fijn bruggetje tussen Spaanse muziek en jazz maken. Het maakt van Kind Of Spain een erg fris en geslaagd album dat door zijn eigenzinnigheid sterk opvalt en waarvan je heerlijk kan genieten. Fraaie poëtische zeggingskracht (Children Of Sanchez) en eenvoud (Tres Notas Para Decir Te Quiero) maken van dit Kind Of Spain een klein muzikaal juweeltje dat hier vast nog vele rondjes gaat draaien.

Tracklisting Kind Of Spain:

 1. For Vince & Arif ( Haffner, Danielsson, Stelter, Lundgren, Studnitzky & Dell)
 2. Pasodoble ( Lars Danielsson)
 3. El Faro ( Wolfgang Haffner)
 4. Children of Sanchez ( Chuck Mangione)
 5. Tres notas para decir te quiero ( Vincente Amigo)
 6. El Vito ( traditional, arr. By Wolfgang Haffner & Lars Danielsson )
 7. El Chaos ( Haffner, Danielsson, Stelter, Lundgren, Studnitzky & Dell)
 8. Concierto de Aranjuez ( Joaquín Rodrigo)
 9. Tàpies ( Wolfgang Haffner, Lars Danielsson & Daniel Stelter)
 10. Salinas ( Wolfgang Haffner)
 11. Recuerdos de la Alhambra ( Francisco Tàrrega)
 12. Spain ( Chick Corea)
 13. Capricho Arabe ( Francisco Tàrrega)