Wicked Jazz Connection – Wicked Jazz Connection
Door op 06 april 2014

Band: Wicked Jazz Connection
Album_title: Wicked Jazz Connection
Genre: Soul/Funk/Jazz
Release_date: 04/04/2014
Label: Wicked Jazz Sound
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3300804
Wicked Jazz Connection Wicked Jazz Connection
4
4

Wicked Jazz Sounds mag inmiddels als een begrip gelden: al meer dan 10 jaar timmert het collectief aan de weg en is in de loop van de jaren het fundament en het bereik logisch gegroeid. Wicked Jazz Sounds is meer dan enkel wat DJ’s die wekelijks hun muziek de vloer op slingeren. Wicked Jazz Sounds is een steeds onberispelijkere multidisciplinair en multifunctioneel platform waar de kernwaarden funky & soulful zijn en dat op vele manieren uitventen.

De Wicked Jazz Connection past ook helemaal in de breedte- en tegelijkertijd ook diepte-ontwikkeling van het collectief en is de formatie van een band hierin bijna een vanzelfsprekendheid. Als het vervolg op de Wicked Jazz Sounds Band is er nu de Wicked Jazz Connection. En daar hoort uiteraard een album bij dat onlangs is verschenen en in het hoofdstelijke Paradiso op 4 april jl. op passende wijze werd gepresenteerd.

Met het aan de bandnaam gelijknamige album wordt alvast een voorschot genomen op de live-gigs, waarin ongetwijfeld veel tracks van het album gespeeld zullen gaan worden. En dat er voldoende opzwepend materiaal aanwezig is om er een spetterend optreden van te maken, wordt al bij de eerste beluistering van Wicked Jazz Connection meteen duidelijk. In een broeierige mix waarin alle black music varianten door elkaar worden gehusseld en een sappige Wicked Jazz cocktail daaruit wordt gebrouwen, worden al bij de instrumentale opener The City meteen alle remmen losgegooid. Volgepropt met een muur van blazers en al even hectisch drumwerk is dit Big Fun In A Big Town. Baggervette grotestads jazzfunksoul die op volume de speakers uit raast en smaakt naar meer en nieuwsgierig maakt wat er nog allemaal gaat komen.

Binnen het idioom waarin de Wicked Jazz Connection opereert zijn er twee stromingen: de een probeert een zo authentieke 70’s sound na te streven, terwijl bij de andere bands en artiesten de voorkeur geven aan een zo krachtig mogelijke powersound. Wicked Jazz Connection behoort tot de laatste categorie en is daardoor vooral geen en allesbehalve retro.

Een ander USP is dat de band niet kiest voor het voortborduren op één sound, maar zonder te veel stijlen in de tracks te proppen, maar ervoor kiest om op doordachte wijze een balans te vinden tussen stijl, sound, instrumentale ruimte en daarbij eenvormigheid niet uit het oog te verliezen. Tegelijkertijd bestaat het gevaar dat het een onsamenhangend zooitje wordt. Maar gelukkig gebeurt dat niet op dit album: de balans blijft prima aanwezig. Of het nu de comfortabele laidback swing in Somehow of Smile is, het pompende Light As Feather of het door Ursula Rucker gezongen Hurricane, dat een kruising is tussen Jazzanova en Louie Vega’s Elements Of Life, om maar eens twee dwarsstraten te noemen. Genoeg variatie op Wicked Jazz Connection.

En het is niet enkel het hoge niveau van de composities, maar ook de instrumentatie en de produktie zijn dik in orde en kan het geheel zich meten met menig buitenlandse act. In elk geval maakt de Wicked Jazz Connection een universele muziek, die bovenal aanstekelijk is en daardoor veel mensen moet kunnen aanspreken.

Wicked Jazz Connection is een straffe staalkaart van waar het totale Wicked Jazz collectief voor staat: op een niveau dat internationaal zeker indruk moet kunnen maken. Een album dat nog de komende tijd de nodige vaak door de laser zal worden afgetast.

Tracklisting Wicked Jazz Connection:

 1. The City
 2. Patience
 3. Interlude 1
 4. Light As A Feather
 5. My Sugar My Salt
 6. Iriminage (The Foundation)
 7. Wicked Jazz Connection
 8. Hurricane
 9. Interlude 2
 10. The Middle Way
 11. Somehow
 12. Smile
 13. All Of It
 14. Hyptothesis II
 15. Interlude 3
 16. Twenty One