Waarom State X missen geen optie is (part 2)
Door op 11 december 2015

Genre: Jazz, Alternative, Electronic

Dat State X, komende weken in Paard van Troje in Den Haag, een van de festivals is die je absoluut niet mag missen hebben we al meerdere keren duidelijk gemaakt. Om nog maar even een opsomming te maken van wat je niet mag missen doen we wat suggesties….nu de zaterdag.

Een lekker spannende dag wordt de zaterdag ook. De avondaftrap wordt gegeven door het gedreven Ukandanz, een band die Ethiopische ritmes vermengd met westerse rock en noise. Vooral live aan absolute gebeurtenis. Al net zo spannend is Elephant9 die op State X samen met gitarist Reine Fiske optreden. De naar (prog)rock en knallende jazz gemoduleerde muziek die de mannen maken schiet alle kanten op en zal in de grote zaal een verpletterende indruk achterlaten. Geweldige band met een hele dikke orgelsound ook.

In de kleinere Small zal het om kwart over 9 daarna dringen worden bij Mark Guiliana Beat Music. Een geweldig fascinerende groep muzikanten die de meest spannende blend van jazz en electronic maken met Guiliana zelf op drums en Jason Lindner op toetsen als geniale smaakmakers. Niet missen dit optreden! Vooral ook omdat de komende weken alle ogen gericht zullen zijn op de nieuwe Bowie. Een groot gedeelte van Mark Guiliana Beat Music werd door hem gevraagd om op zijn nieuwe album * (Blackstar) mee te spelen.

Natuurlijk raden we onze nieuwe heldenband STUFF. aan. Op plaat (hun gelijknamige debuut verscheen vlak voor de zomer) al ontzettend goed maar live zijn deze Belgische muzikanten nog zoveel beter. We zagen ze dit jaar op Best Kept Secret en op Gent Jazz maar nadat we ze een verpletterend optreden op Into The Great Wide Open hadden zien geven waren we er zeker van: STUFF. is het meest spannende dat er momenteel live te zien is. Zeker niet gaan missen dus.

Ook het Zwitserse Plaistow is een absolute aanrader. Hun laatste album Titan is een absoluut meesterlijke plaat, net weer een stukje beter dan hun fijne voorgangers. De drive om de jazz naar een nieuwe tijd te duwen is continue daar en de sound die de band creëert is ruimtelijk, vervreemdend en super intrigerend.

Net als trompettist Avishai Cohen die voor State X het speciaal samengestelde Big Vicious meeneemt. Niet zijn vaste outfit Triveni dus maar nu een hard knallende band waarin twee gitaristen en twee drummers de gang er flink in zullen houden. Afkomstig uit de rijke Israelische jazzscene. De band brengt een mengeling van jazz (denk Miles Bitches Brew periode), progrock, psychedelica, jazz en Black Sabbath. Een optreden om dus zeer naar uit te kijken dus.

Ook niet missen is Cory Henry, de toetsenman van Snarky Puppy, die met zijn funksoulstijl al jaren zoveel indruk maakt. Dit optreden geldt als voorloper voor zijn nieuwe album Survival die volgend jaar pas gaat verschijnen. Het album is de opvolger van het terecht veelvuldig geprezen album First Steps van vorig jaar.