Vels Trio – Yellow Ochre EP
Door op 24 oktober 2017

Band: Vels Trio
Album_title: Yellow Ochre EP
Genre: Jazz
Release_date: 06/23/2017
Label: Total Refreshment Centre
Rating: Vier sterren (4)
Yellow Ochre EP Vels Trio
4
4

Wat een heerlijk jazztrio is Vels Trio. En wat een fijne kennismaking is hun 5 tracks tellende debuut EP Yellow Ochre.

Dat de Britse jazz al jaren helemaal happening is gaan we niet meer vertellen. Written loopt dat al jaren te verkondigen. Feit is wel dat er steeds weer nieuwe jazzclubs uit de grond schieten in Londen. Het Total Refreshment Center (TRC) in Dalston is daar een van, en het is de laatste twee jaar ook de belangrijkste club geworden als het om jonge nieuwe jazzmuzikanten gaat.

Omdat er meer talent is dan dat er labels zijn, zijn de mannen achter de TRC ook maar een label begonnen. En wat een flitsende start maken ze met Vels Trio! Jack Stephenson-Oliver (toetsen), Dougal Taylor (drums) en Cameron Dawson (bas) hebben alles in zich om het de komende jaren volop te gaan maken. De manier waarop ze zichzelf presenteren op de Yellow Ochre is indrukwekkend.

De mannen laten op een geheel eigen manier jazz samenvloeien met hiphop, soul, rock, elektronica en zelfs flarden prog, en dat maakt hun debuut EP een indrukwekkende aangelegenheid. Met de heerlijke compositie Yellow Ochre, vanuit een heerlijke Fender Rhodes maar al snel naar synths doorgetrokken basis, met lekker duwende en groovende bas en drums opgebouwd, als begin en eindpunt, laat Vels Trio horen gelijk ook weer zo’n grote Britse jazzbelofte te zijn.

Saxofonist (en klarinettist) Shabaka Hutchings, het gezicht van de happening Britse jazz, heeft de band al in een vroeg stadium ontdekt en speelt mee in het fascinerende 40 Point in zijn zo heerlijk aanstekelijk losse stijl. Het daarop volgende Tenderness is zo’n track waarmee Vels Trio de eeuwigheid in gaat. Wat een toptrack is dat. Weer alle stijlen in de hussel en opbouwen en uitbouwen maar. Tegelijkertijd vrij en superstrak.

Godzilla is ook zo’n track waarmee ze volop indruk maken. Diep in sound met veel variatie in toetsenspel en super sfeervol dan weer naar lekker donker doorgetrokken met een lekker dikke synth-partij. Vels Trio stuitert lekker alle kanten op met de tracks die te horen zijn op hun Yello Ochre EP. Helaas in gelimiteerde oplage uitgebracht dus wees er snel bij deze wel heel erg lekkere EP te pakken te krijgen. De Britse jazz duwt voort en voort.

Tracklisting Yellow Ochre EP:

Kant 1:

  1. Yellow Ochre pt.1
  2. 40 Point (met Shabaka Hutchings)
  3. Tenderness

Kant 2:

  1. Gozilla
  2. Yellow Ochre pt.2