Leidse Jazzweek met Sven Hammond, Mames Babegenush & Ruben Hein
Door op 19 januari 2013

De 34e editie van de Leidse Jazzweek biedt zo’n twee weken lang jazz en aanverwante stijlen, zoals funk, blues, hiphop en soul. Het programma is uitgebreider dan ooit. De traditionele kroegentocht met livemuziek in bijna 30 cafés en kroegen, vindt plaats op 24 januari en de finale van de Leiden Jazz Award op 27 januari.

Het programma bevat vele headliners, zoals Sven Hammond Soul (funk, soul),Nueva Manteca (latin), Julian Sas (blues), Bart Wirtz (jazz), Ruben Hein (jazz), Def P (hiphop), Shirma Rouse (soul) en New Cool Collective (cool jazz). Buitenlandse acts als de Canadese Sara Slean, begeleid door het Schotse Cairn String Quartet (22 januari) en de Deense winnaars van The International Jewish Music Competition 2010  Mames  Babegenush  (23 januari) maken hun opwachting in Muziekhuis QBUS. Beide acts maken hun Nederlandse podiumdebuut. Het concert van Slean is een exclusief concert in Nederland.  Cultureel Centrum de X, het podium in Leiden voor wereldmuziek,  brengt een speciaal project met De Jongens Driest Brass Quintet: zij treden aan met Michael Vatcher en Matt Darriau.

De officiële openingsavond van de Leidse Jazzweek vindt plaats op 24 januari in de Waag in het centrum van Leiden. Met twee jonge artiesten: vocalist Thom Hoorweg (17) en saxofonist Tim Wes (19). Hoorweg maakt op dit festival zijn officiële podiumdebuut! Wes speelde met veel succes op Noorderslag.

Op vrijdag 25 januari presenteert de Leidse Edisonwinnaar 2012 Bart Wirtz in de Waag een ‘Groove Project’ met als speciale gast pianist/vocalist Ruben Hein, waarna de bekende latinjazzformatie Nueva Manteca een eerbetoon brengt aan gitarist Carlos Santana.

De Leidse formatie Men In Blues is na het succes vorig jaar opnieuw gevraagd voor de bluesnight, die op 26 januari wordt afgesloten met een concert van gitaarvirtuoos Julian Sas. Saxofonist en fluitist Chazzy Green geeft zaterdagmiddag een funkworskhop in de Waag en doet mee aan de tenorsaxbattle  op zondagmiddag. Drummer Joost Kroon (o.a. Hans Teeuwen, Kane, Carice van Houten) is als speciale gast aan de line-up toegevoegd. De zondagmiddag wordt afgesloten door de Leidse big band Licks & Brains o.l.v. Rolf Delfos. Slotact is 27 januari New Cool Collective met een optreden op de Beestenmarkt.

De Leidse Jazzweek vindt plaats op tal van locaties in de binnenstad. Stadsgehoorzaal, Breezaal, Aalmarktzaal, Muziekhuis QBUS, Hot House (Tuinzaal de Burcht), Leidse Schouwburg, de X, De Twee Spieghels, De Grote Beer, LVC en Scheltema zijn naast de Waag de centrale podia waar jazzgerelateerde concerten plaatsvinden. Kijk op de site van Leidse Jazzweek voor het totale programma.