Trio Elf neemt live-album in Bimhuis op
Door op 19 februari 2013

Piano-trios zijn er in overvloed en grote veelsoortigheid. Kern van dit formaat is het (laten) zingen van de song (schreef ik eerder op Written In Music). Wil zeggen, alles staat in dienst daarvan. En andere eigenschap van het formaat is de veelsoortigheid van het song-materiaal.

ELF 16Trio Elf dat zijn drummer Gerwin Eisenhauer, bassist Sven Faller, pianist Walter Lang. Trio Elf heeft zijn eigen draai al een tijdje gevonden en grasduint niet alleen met gemak en losjes in de contreien van reggae en bossa. Het tovert ook de originele sounds uit de elektronische hoed en brengt deze binnen dit klassiek formaat tot klinken. Of zoals de bijsluiter zegt: “Trio Elf combines melodic lyricism, deft rhythmic expression and electronic technology.” Terwijl ze in de trant van Wesseltoft en Svensson vrij en losjes tussen verschillende contreien heen en weer zoeven, duikt ineens de stem van grootmeester Milton Nascimento zelve op en is het menens en zit de luisteraar midden in een weelderige Nascimento-song, gezongen door de meester zelve. De Braziliaanse tranche is sterk in dit trio vertegenwoordig en op dit album in het bijzonder.

Opmerkelijk is, hoe de verschillende werelden soepel in elkaar overlopen. Dat wil zeggen: ondanks de hoorbare verschillen kan de luisteraar soepel meespringen. Toegankelijk zonder platheid, losjes zonder te rotzooien, op niveau maar vooral bondig en ludiek. Hun geheime wapen is hun sound-man Mario Sütel die een grote diversiteit aan klankvariatie uit de drie instrumenten tovert en door laat zoeven. Het speelse is hun hoofdkenmerk, gewichtig doen laten ze aan anderen over. Ze worden er ernstig van verdacht heerlijk ontspannen en aansprekende concerten te spelen. Voorts worden ze ervan verdacht daarmee enorm luisterplezier in de hand te werken. En ze zijn herhaaldelijk betrapt op onwaarschijnlijke klank-mutaties en –charades (maar gegarandeerd niet schadelijk voor de gezondheid). Kortom het klinkt niet alleen naar een stevige ludieke verhandeling maar lijkt ook nog groot plezier met zich mee te brengen. Waarvan akte. Te zien (morgen) in het Bimhuis. Zeker ook met nieuw materiaal. De groep neemt daar een live-album op!

Concert: Bimhuis, woensdag, 20 februari, 20:30 (het enige optreden in Nederland)

Tracklisting Elfland

  1. Ponta De Areia (feat. Milton Nascimento)
  2. Interlude
  3. The Ave
  4. Ocean 11
  5. A Casa Do Tom
  6. Sounds In My Garden
  7. Down
  8. Hammer Baby Hammer
  9. Anima (feat. Milton Nascimento)
  10. Elfland