Triest nieuws: Jazztrompettist Tomasz Stańko overleden
Door op 29 juli 2018

Artiest: Tomasz Stanko
Genre: Jazz
Label: ECM

Vanochtend werd door zijn dochter (en manager) Anna bekend gemaakt dat de Poolse jazztrompettist Tomasz Stańko op 76-jarige leeftijd is overleden. Het was al enige tijd bekend dat Stańko met zijn gezondheid sukkelde en dat operaties nodig waren om hem op de been te houden. Zijn dood komt echter toch onverwacht.

Stańko (1942) werd met zijn daadkrachtige, melancholische tevens immer innovatieve spel gedurende de jaren zeventig en tachtig vanuit de altijd interessante Poolse jazzscene een waar Europees jazzfenomeen. Hij volgde immer zijn eigen weg en deed geen concessies met wie hij speelde. Uitdaging en avontuur waren altijd zijn beweegredenen om muziek te maken.

Vanuit de Europese jazzscene vond hij daarna een wereldpodium dat enkel werd opgehouden doordat hij in de jaren negentig zijn volledige gebit verloor en zichzelf, met de hulp van een zeer bekwame tandarts, opnieuw moest leren trompet spelen. Hij kwam ijzersterk terug, met albums die tot het beste in de jazz behoren.

stanko-2

Hij stond bekend om jonge jazzmuzikanten op sleeptouw te nemen al vond de jazzelite het wel heel bizar toen hij gedurende de jaren negentig de toen 16-jarige drummer Michal Miskiewicz samen met zijn al net zo jonge vrienden Marcin Wasilewski (piano) en Slawomir Kurkiewicz (bas) als band uitzocht. De dynamiek tussen de muzikanten bleek echter zo groot dat het een aantal van zijn mooiste albums opleverde. Met het briljante Dark Eyes (2009), een album dat hij met een Scandinavisch jazzgezelschap, met onder meer meestergitarist Jakob Bro, opnam, en de twee laatste (uitstekende) albums met zijn New York Quartet, de stad waar hij ondertussen ook een appartement had, maakte hij, zoals we ons nu bewust zijn, zijn laatste opnamen.

Ik heb Stańko de afgelopen jaren veel kunnen spreken. De allereerste keer in zijn thuisstad Warschaude laatste keer, vorig jaar, in Hamburg, en hem heel veel zien spelen. Stańko had altijd geweldige muzikanten om hem heen die hem opstuwden tot geweldig spel en de concerten waren dan ook immer indrukwekkend en emotioneel. Stańko was een geweldig muzikant en een reuze interessant mens waarmee het geweldig praten was. Zo volstrekt eerlijk aan waar hij als muzikant voor stond en zo vol in emotie spelend als je maar weinig hoort. We hadden hem nog zo graag zo veel vaker gezien. We zullen hem zeer missen.

Stańko is in zijn woonplaats Warschau overleden en zal daar ook worden begraven.

Foto: Wouter Schenk