Tori Freesome Trio – El Barranco
Door op 10 augustus 2017

Artiest: Tori Freesome
Band: Tori Freesome Trio
Album_title: El Barranco
Genre: Jazz
Label: Whirlwind Recordings
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
El Barranco Tori Freesome Trio
3.5
3.5

De Britse saxofoniste Tori Freesome is in eigen land een gevestigde naam die met haar trio moeiteloos de jazzclubs vult. Het fijne El Barranco zal haar bekendheid buiten de jazzscene zeker gaan vergroten.

De muziek die Freesome maakt is pure jazz. Geen moderniteiten die de Britse jazz momenteel zo intrigerend maakt. Maar er is natuurlijk ook helemaal niets mis met goed gespeelde meer traditionele jazz. Met Dave Mannington op bas en Tim Giles op drums heeft Freesome al jaren een trio dat tot de verbeelding spreekt en Freesome heeft zelf een lekker vrije manier van spelen. Technisch erg goed en vol emotie en enthousiasme.

Op El Barranco laat ze maar weer eens horen hoe goed ze is. Dat haar improvisatieskills groot zijn laat ze net zo goed in haar vloeiende spel als in tempowisselingen dan weer in lekker pittige uithalen goed horen. Giles en Mannington sluiten daar met hun spel steeds naadloos op aan. De verbluffende titeltrack waarmee het album opent laat dat gelijk heel goed horen. Een heerlijk vrije compositie waarin niet alleen het spel van Freesome maar zeker ook Giles en Mannington uitstekend uit de verf komt.

Ook een standard als All Or Nothing At All wordt door het trio heerlijk avontuurlijk omgekeerd. Net als de folktune Cross Wired die lekker druk en opwindend is. Of de afsluitende compositie The Press Gang, waarvan eerder op het album al een versie te horen is. De afsluiter gaat al improviserend nog even flink wat fascinerende stappen verder.

Het Toni Freesome Trio is een jazztrio oude stijl dat indruk maakt. Juist door dat verrukkelijke spel van Freesome en het prima samenspel van de bandleden. Met  El Barranco bewijzen ze dat maar weer eens optimaal.

Tracklisting El Barranco:

  1. El Barranco
  2. The Press Gang
  3. Identity Protection
  4. All or Nothing At All
  5. Challenger Deep
  6. Quetz Alcoatius
  7. A Charmed Life
  8. Cross Wired
  9. The Press Gang (reprise)