Toots Thielemans European Quartet – 90 yrs
Door op 27 mei 2012

Artiest: Toots Thielemans
Band: Toots Thielemans European Quartet
Album_title: 90 yrs
Genre: Jazz
Release_date: 05/29/2012
Label: Challenge
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3088730
90 yrs Toots Thielemans European Quartet
4
4

Met een album vol materiaal wat niet op het album European Quartet Live van twee jaar geleden stond, wordt de 90ste verjaardag van Toots Thielemans extra luister bijgezet.

Het album 90 yrs bevat opnamen die werden gemaakt met zijn European Quartet toen ook bassist Hein van der Geyn er nog onderdeel van uitmaakte. In de periode dus t/m september 2010, toen van der Geyn in het Bimhuis in Amsterdam zijn laatste optreden met het kwartet speelde om daarna naar Zuid Afrika te verhuizen. De keuze in composities is fraai en raak gekozen. Zoals sommige wellicht weten was Dat Mistige Rooie Beest Toots’ absoluut favoriete track van de Turks Fruit soundtrack en deze vindt op dit album een geweldige live uitvoering. De liefde voor Brazilië en de muziek die hij met zoveel Braziliaanse artiesten maakte worden met 2 Tom Jobim’s composities gevierd: Wave en One Note Samba behoren tot de hoogtepunten van het album. Het fraaie The Dolphin van Luiz Epa sluit daarop naadloos aan.

Zelfs het toch redelijk uitgemolken What A Wonderful World krijgt met Toots nog steeds geweldige spel een fijne uitvoering. Voor Paul Simon’s I Do It For Your Love geldt datzelfde. Ook de 3 Toots composities Waltz For Sonny (Toots’ ode aan Sonny Rollins), The Dragon en Old Friend overtuigen volop. Deze laatste in de uitvoering met een Japans orkest waarbij Toots’ spel tot nieuwe emotionele hoogten leidt. De bijdragen van de rest van het kwartet werden in Nederland (Hans van Oosterhouts – drums), Osnabruck (Karel Boehlee – piano) en Zuid Afrika (Hein van der Geyn – bas) volledig door Chris Weeda, de vaste geluidsman voor vele jaren, aan de opnamen toegevoegd.

90 yrs is een mooie bijdrage aan het oeuvre wat Toots over de afgelopen decennia heeft achtergelaten en nogmaals een bewijs dat Toots’ spel nog steeds onberispelijk is en met de jaren alleen maar dieper en emotioneler wordt.

Tracklisting 90 yrs:

 1. Waltz for Sonny
 2. The Dragon
 3. Sno Peas
 4. Wave
 5. Dat Mistige Rooie Beest
 6. Brubeck
 7. What A Wonderful World
 8. One Note Samba
 9. The Dolphin
 10. I Do It For You Love
 11. Old Friend