Tony Moreno Quintet – Short Stories
Door op 12 augustus 2017

Artiest: Tony Moreno
Band: Tony Moreno Quintet
Album_title: Short Stories
Genre: Jazz
Label: Mayimba Jazz
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Short Stories Tony Moreno Quintet
4.5
4.5

Binnen de New Yorkse jazzscene is drummer Tony Moreno al decennialang een zeer aanwezige naam. Zijn geweldige drumskills, vakkundig op de rit geholpen door de lessen bij grootmeester Elvin Jones, legden de basis voor een glansvolle carrière waarmee hij met de grote en de jonge helden binnen de jazz speelde.

Eindelijk ligt er nu een nieuw album van hemzelf in de winkels, een dubbelaar nog wel. De oorsprong van het album is nogal triest helaas. In de allesverpletterende storm Sandy in 2012 verloor Moreno zijn studio, bibliotheek en de volledige verzameling memorabilia die zijn moeder, die zelf een vermaard harpiste en pianist was, had verzameld. De 55 Bar, de legendarische jazzclub in het hart van Greenwich Village (55 Christopher St. (Sixth/Seventh Avenue) vroeg hem om daar een maandelijkse residentie te vervullen. Het was daar waar hij met vrienden de basis legde voor het album Short Stories.

De basis van zijn 55 Bar band was naast Moreno, Jean-Michel Pilc op piano, Ugonna Okegwo op bas, saxofonist Marc Mommaas op sax en Ron Horton op trompet. Een unieke band met geweldige spelers die per avond met en diverse gasten werd verrijkt. De muzikale uitdaging was een mooi vol spectrum binnen de jazz te vervolmaken met bop als uitgangspunt maar het werd al snel zoveel meer. Vooral ook omdat alle muzikanten immer optimaal de uitdaging in hun spel zochten en de andere muzikanten grote ruimtes in hun spel lieten flink te improviseren.

Met het album Short Stories is over twee schijven te horen waar deze groep muzikanten toe in staat was en dat is buitenissig veel. Het gros van de composities werd door Moreno zelf aangedragen maar binnen de set is ook een voorname rol voor de composities van Kenny Wheeler, waar Moreno groot liefhebber van is, weggelegd. Ook Mommaas, waarmee Moreno de afgelopen twee decennia vreselijk veel speelt, heeft een aantal ijzersterke composities aangedragen.

Het is een lekker volle dubbelaar geworden waarop de muzikanten zich fantastisch hebben uitgeleefd. Want wat gelijk duidelijk wordt als je de eerste composities beluisterd hebt is hoe ongelooflijk goed en intens er gespeeld wordt en hoeveel prachtige lagen de composities kennen. Gelijk al met Foxy Trot laat Pilc horen hoe geweldig hij is en als Mommaas met zijn o zo warme saxspel in Little One binnenkomt word je bijkans emotioneel volledig weggeblazen. En dan zijn we nog maar twee composities onderweg en hebben we het overweldigende Three For D’reen, de aan zijn vrouw opgedragen ballad Susan’s Dream, een rijke versie van Duke Ellington’s C Jam Blues, een door Horton gedragen Grovelling en het verbluffende No Blue to You nog niet eens gehad.

Short Stories is voor de verwende jazzliefhebber een feest voor het oor. Er wordt zo opwindend goed gespeeld en er zit zoveel sfeer en emotie in het spel dat je er soms helemaal stil van wordt. Met de onnavolgbare Moreno als het baken van souplesse als wel de driving force die iedereen optimaal bij de les houdt, aanmoedigt en tot hun beste spel dwingt als centraal punt, laat iedere muzikant optimaal horen van wereldklasse te zijn.

Met name Jean-Michel Pilc als de wederom zijn grote wereldklasse tonende Marc Mommaas zijn fenomenaal naast Moreno aanwezig. Waar Pilc de grote ontdekking in deze band genoemd mag worden is het Mommaas die met zijn immer intense en emotievolle spel alle aandacht naar zich toetrekt. Wat weet deze man toch moeiteloos een wonderbaarlijke techniek met souplesse en emotie te verbinden. Niet verbazingwekkend dat Moreno en hij al jaren vrienden zijn en elkaar altijd weer opzoeken om het allerbeste uit elkaars spel te halen.

Tracklisting Short Stories:

CD1:

 1. Foxy Trot
 2. Little One
 3. The West’s Best
 4. Erroll Graner
 5. 55 Scotch
 6. Susan’s Dream
 7. No Blues To You
 8. C jam Blues

CD2:

 1. Three For D’reen
 2. Oh Henry
 3. Grovelling
 4. El Rey
 5. M.O.
 6. Pueblo de Lagrimas
 7. El Rey Take #2/Tony Moreno