Tomasz Stanko New York Quartet – December Avenue
Door op 04 april 2017

Artiest: Tomasz Stanko
Band: Tomasz Stanko New York Quartet
Album_title: December Avenue
Genre: Jazz
Release_date: 03/31/2017
Label: ECM Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3624148
December Avenue Tomasz Stanko New York Quartet
4
4

Het geluid dat Tomasz Stanko uit de trompet haalt blijft van een hartverwarmende klasse. Zijn nieuwe album December Avenue laat dat wederom horen. De toon en frasering die Stanko weergaloos beheerst, vindt in de handen van zijn New Yorkse band een fijn nieuw en emotioneel hoogtepunt.

Het oeuvre van de nu 74-jarige Stanko is indrukwekkend te noemen. Zijn muzikale carrière begon in zijn thuisland Polen in de vroege jaren zestig. Zijn vrije manier van spelen en de intenties waarmee hij deze bracht maakten hem al snel in Europa en daarna over de gehele wereld vermaard. Furore maakte hij eerst begin jaren zeventig met het kwartet waarin onder meer saxofonist Tomasz Szukalski en drummer Edward Vesala zaten. Een oplettende Manfred Eicher tekende Stanko vervolgens voor zijn ECM waarvoor hij in 1976 zijn eerste (onderhand legendarische) album Balladyna uitbracht.

Hoewel hij over de decennia ook voor andere platenlabels (mooie) albums bleef maken leek het alsof hij voor ECM het mooiste bewaarde. Hij speelde vaak met jonge muzikanten die hem volledige vrijheid verschaften en met hun frisse drive zijn rijke trompetspel naar hemelse hoogtes stuurden. Mooi voorbeeld daarin is toen hij in 1993 de talentrijke, nog maar 16-jarige, drummer Michal Miskiewicz en zijn twee vrienden, bassist Slawomir Kurkiewicz en pianist Marcin Wasilewski, vroeg en de wereld een flink aantal jaren daarna met fantastische albums en optredens, wederom veroverde.

In de jaren negentig vormde hij tevens een internationale band en besloot hij zijn tijd tussen Warschau en New York te delen. Daaruit ontstond ook zijn New York Quartet. Voor December Avenue maakte hij net als op het voorlaatste NYQ-album Wislawa, van vier jaar terug, gebruik van de geweldige pianist David Virelles en drummer Gerald Cleaver. Bassist Reuben Rogers vervangt in de band en op het nieuwe album Thomas Morgan.

Stanko’s manier van trompetspelen is dan over de laatste jaren wat minder uitgelaten, introspectiever, soms zelfs minimalistischer, geworden. Het past de 74-jarige muzikant en de muziek die hij maakt uitstekend. In Virelles, Rogers en Cleaver heeft hij een uitstekende groep muzikanten gevonden om zijn nieuwe composities vorm te geven. December Avenue (waarom trouwens nu pas uitgebracht? Het is de perfecte warm klinkende winterplaat) is in twaalf composities een rijk en divers klinkend album waarop Stanko met zijn warme spel nadrukkelijk aanwezig is. Hij heeft nog altijd een fijne daadkracht in zijn spel die de laatste jaren met een extra emotie nog indrukwekkender klinkt. Van slijtage is nog in het geheel geen sprake.

Vooral de geweldige samenwerking met Virelles valt op. In perfect samenspel schiet een rustiger compositie als Ballad For Bruno Schulz er gelijk bovenuit. Maar eigenlijk ben je je vanaf albumopener Cloud al volledig bewust van de chemie tussen Stanko en Virelles. Gedurende de beluistering van het gehele album wordt die alleen maar indrukwekkender. Met Young Girl in Flower niet alleen als perfect voorbeeld maar tevens als volmaakte albumafsluiter.

Maar het zijn net zo goed composities als Yankield Lid en de titeltrack waarop juist alle muzikanten vrij spelend hun klasse etaleren en je je bewust wordt wat Stanko voor een geweldig kwartet heeft. Het samenspel vloeit, of ze nu in dienst van de emotionele klanken van Stanko spelen of juist de vrijheid krijgen improviserend de diept in te gaan.

December Avenue is een fraai album dat een nog steeds zeer gedreven, soms tranentrekkend mooie, Stanko laat horen. De muzikanten die hem op zijn twaalfde album voor ECM omringen laten zich gelden maar geven Stanko de ruimte te gloriëren. Het is een album perfect in balans, zowel in spel als in composities.

Tracklisting December Avenue:

 1. Cloud
 2. Conclusion
 3. Blue Cloud
 4. Bright Moon
 5. Burning Hot
 6. David And Reuben
 7. Ballad For Bruno Schulz
 8. Sound Space
 9. December Avenue
 10. The Street Of Crocodiles
 11. Yankiels Lid
 12. Young Girl In Flower